Biskvit:

✦4 bjelanjka

✦4 žlice šećera

✦4 žlice oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦150 g mljevenih pečenih lješnjaka

Priprema: Bjelanjke umutiti mikserom u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Umiješati špatulom mješavinu brašna, praš­ka za pecivo i mljevenih lješnjaka. Smjesu rasporediti u kalup dimenzije 30 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Peći u zagrija­noj pećnici na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Preljev:

✦100 ml mlijeka

Priprema: Vruć biskvit zaliti s kipućim mlijekom.

Krema:

✦4 žumanjka

✦80 g šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦80 g oštrog brašna

✦600 ml mlijeka

✦200 g margarina

Priprema: Žumanjke pjenjačom izmiješa­ti sa šećerom, aromom vanilije, brašnom i malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka na umjerenoj vatri cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Kad se zgusne maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom i kratko ohladiti, 10 – 15 minuta. U toplo umiksati margarin sobne temperature i namazati na biskvit.

I još:

✦50 g mljevenih pečenih lješnjaka

Priprema: Posuti mljevenim lješnjacima. Ohladiti i rezati na kocke.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakPita od oraha i sira
Sljedeći članakJadro
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.