Tijesto:
– 15 dag maslaca
– 20 dag glatkog brašna
– 7 dag šećera u prahu
– 5 dag kakaa
– malo soli
– 2 jaja

Nadjev:
– 3 jaja
– 7 dag šećera
– malo soli
– 20 dag mljevenog maka
– ½ dcl ruma
– 20 dag čokolade za kuhanje
– 2,5 dcl vrhnja za šlag
– 5 – 6 žlica kiselkastog džema

Ganache:
– 25 dag čokolade
– ½ l vrhnja za šlag

Priprema tijesta: Maslac dobro izmrviti s brašnom, dodati šećer, kakao, jaja i sol te zamijesiti prhko tijesto. Zamotati u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Razvaljati, isbosti vilicom i peći oko 10 minuta na 180 °C.

Priprema nadjeva: Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i postupno dodavati sol, mak i rum. Rastopljenu čokoladu i vrhnje polako umiješati u jaja, pa umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti na polupečeno tijesto i peći još 20 minuta na 180 – 200 °C. Pečeno premazati s malo zagrijanog džema (npr. od malina).

Priprema ganachea: Rastopiti čokoladu s vrhnjem i premazati preko pečene pite.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakTrganci s crnim vinom
Sljedeći članakRum kocke 2
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.