Tijesto (x 2):
– 4 bjelanjaka
– 4 žlice šećera
– 2 žlice mljevenih lješnjaka
– 2 žlice oštrog brašna
– ½ praška za pecivo
Krema:
– 8 žumanjaka
– 8 žlica šećera
– ½ l mlijeka
– 2 mljevene želatine
– 20 dag bijele čokolade
– ½ l vrhnja za šlag
I još:
– 4 banane
– limunov sok
– ribana bijela čokolada
Priprema tijesta: Bjelanjke istući u čvrst snijeg, te postupno dodavati šećer. Ručno pažljivo umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo i prženim i mljevenim lješnjacima. Ispeći dva takva biskvita u kalupu obloženom papirom za pečenje, dimenzija 20 x 30 cm, na 175 °C, 10 – 15 minuta. Pečeno natopiti hladnim mlijekom.
Priprema kreme: Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i malo mlijeka, te ukuhati u preostalo mlijeko. Kuhati dok se ne zgusne, oko 15 – 20 minuta, uz stalno miješanje na laganoj vatri. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici i dodati u vruću kremu, kao i sjeckanu bijelu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada u potpunosti otopi. U malo ohlađeno dodati šlag od tučenog vrhnja.
Postupak: Banane prepoloviti po dužini i pokapati limunovim sokom da ne potamne. Na biskvit staviti pola kreme, utisnuti polovice banana, drugi biskvit, drugi dio kreme i banane. Ukrasiti bijelom čokoladom.
Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“