Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦70 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦5 žumanjaka

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦350 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Pomiješati margarin narezan na listiće, šećer, vanilin šećer, žumanjke i kiselo vrhnje. Dodati brašno i prašak za pecivo, pa rukom umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na jedan malo veći i jedan manji dio. Manji dio zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač. Veći dio razvaljati na veličinu kalupa di­menzije 30 x 20 cm i staviti u kalup.

Nadjev:

✦5 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦6 žlica ulja

✦2 pudinga od vanilije

✦500 g šumskog voća

Priprema: Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg postu­pno dodajući šećer i vanilin šećer. Dodati ulje i na kraju prašak pudinga pa kratko sjediniti mikserom na najmanjoj brzini. Na tijesto u kalupu staviti na­djev na koji poslagati šumsko voće (maline i borov­nice). Ako je voće smrznuto ne treba ga odmrzavati. Manji dio tijesta naribati po voću. Peći na 180 °C dok ne porumeni, 35 – 40 minuta. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakGabi šnite
Sljedeći članakKoje drvo je najbolje za roštilj?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.