Supruga ima problema s depresijom. Može li biljka borač pomoći u nastalom problemu, gdje bih je mogao kupiti te postoji li mogućnost nabavke sjemena?

Boračili boražina (Borago officinalis) se u narodnoj medicini stoljećima koristio za otklanjanje tuge, sjete, vraćanje hrabrosti, umirenje srca. Čaj se priprema od svježih ili suhih listova i cvjetova kao oparak: čajna žlica suhih usitnjenih listova i cvjetova (ili jušna žlica svježih) prelije se s 2,2 dl kipuće vode, poklopi i procijedi nakon 10-15 minuta.

Piju se dvije šalice tijekom dana, ne duže od 7 dana.  Danas borač nije u širokoj uporabi jer se zna da kao i druge biljke iz porodice oštrolista (Boraginaceae), gavez naprimjer, sadrži pirolizidinske alkaloide koji se akumuliraju u organizmu i mogu naštetiti jetri, a smatraju se i mogućim kancerogenim tvarima. Dekorativni plavoljubičasti cvjetovi borača koriste se u kolačima i salatama. Mladi listovi se zbog blagog okusa i mirisa na krastavac dodaju salatama, umacima i sirnim namazima. Borač se danas uzgaja prvenstveno zbog sjemena iz kojeg se dobiva visokovrijedno ulje bogato gama-linolenskom kiselinom. Ulje se preporuča kod menstrualnih tegoba, reumatoidnog artritisa i ekcema. Borač možete presaditi iz prirode u vrt, gdje će se samozasijavati, a poslije nicanja presaditi ga na željeno mjesto.

Uspijeva na svakom tlu, ali ga treba redovno zalijevati. U vrtu ga je  dobro  saditi između jagoda i rajčica jer povoljno djeluje na njihov rast i štiti ih od kukaca i uzročnika bolesti. Sjeme borača bilo je u ponudi tvrtke Planthouse, no raspoloživo sjeme za ovu sezonu je prodano. Nova ponuda sjemena bit će objavljena početkom jeseni. Upit im možete poslati na mail: info@planthouse.hr. Za pomoć u liječenju depresije najpoznatiji i dobro istražen prirodni lijek  je gospina trava (Hypericum perforatum)koja nakon duže upotrebe poboljšava raspoloženje, smanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Za vrijeme korištenja pripravaka gospine trave treba izbjegavati sunčanje jer može doći do fotosenzibilizacije. Aktivne tvari iz gospine trave stupaju u interakcije s brojnim lijekovima (protiv depresije, alergije, s kontracepcijskim pilulama itd.) pa se prije njenog korištenja treba posavjetovati sa stručnom osobom.

Matičnjak (Melissa officinalis) se od davnina koristi kao djelotvorna i neškodljiva pomoć kod različitih psihičkih tegoba, depresije, anksioznosti, hipohondrije, napetosti i drugih poremećaja izazvanih stresom. Listovi se beru prije cvatnje, a mogu se koristiti svježi ili sušeni za pripremu čaja ili tinkture. Biljka se najčešće koristi iz uzgoja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje