Možete li mi objasniti kako se koristi metvica i koliko je ljekovita?

ODGOVOR

Paprena metvica ili menta je zbog mirisa i djelotvornosti jedna od najomiljenijih kulinarskih i ljekovitih biljaka u cijelom svijetu. Svježa ili osušena koristi se za pripremu čaja, dodaje juhama, salatama, mesu, voću, povrću, pićima i slasticama. Čitava biljka ima karakterističan miris koji potječe od eteričnog ulja u kojem može biti i do 60 % mentola. Listovi se beru prije cvjetanja biljke.

Ljekovita svojstva mente poznata su tisućama godina. Egipćani i Rimljani najčešće su je koristili kod probavnih smetnji i dodavali u vina i umake. U grčkoj mitologiji se spominje da je bog podzemlja Had svoju miljenicu nimfu Mintu pretvorio u biljku metvicu da bi ju spasio od osvete ljubomorne supruge Perzefone. Hebreji su mentom posipali podove u sinagogama, a još stoljećima kasnije to se činilo u talijanskim crkvama. Tamo se menta nazivala biljkom Sv. Marije. Japanci su toliko cijenili mentu i obožavali njen miris da su sobom nosili kuglice od listova mente. I kod nas je menta cijenjena i često korištena biljka.

U listovima paprene metvice nalazi se 1-4% eteričnog ulja, trjeslovine, flavonoidi i triterpenski spojevi. Eterično ulje djeluje antibakterijski i antivirusno, podiže krvni tlak, stimulira metabolizam jetrenih stanica i pospješuje regeneraciju jetre. Pri vanjskoj primjeni ima i analgetski učinak. List paprene metvice najčešće se koristi u obliku čajnog napitka. Pripravljanje čaja:čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova (oko 1,5 g) preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i procijediti nakon 10 minuta.

Triput dnevno pije se svježe pripremljen čaj, između obroka. Čaj pomaže kod nadutosti, grčeva u želucu i crijevima, otežane probave, gastritisa, mučnine povezane s povraćanjem, bolne menstruacije povezane s grčevima, bolesti jetre i žuči, prehlade, suhog kašlja, nemira, nesanice, neuroze srca, glavobolje i migrene. Čaj se pije i kao osvježavajući napitak, no kao ni bilo koji drugi čaj ne treba ga piti bez prekida duže od 10 dana. Nije prikladan za dojenčad i manju djecu jer postoji opasnost od grčevitog stezanja bronhija i gušenja, a ne preporuča se niti u trudnoći. Čaj se može pripremati i od svježih listova.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje