Kako mogu izraditi domaću rakiju i neke preparate od listova bršljana i za što se točno koriste i na koji način?

ODGOVOR

Za rakiju 50 g usitnjenih svježih listova bršljana staviti u staklenku i preliti sa 7 dcl rakije te dobro protresti. Nakon što zatvoreno odstoji na toplom mjestu, rakiju procijediti. Neki travari preporučuju uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu rakije umiješane u malo hladne vode. Za izradu ulja potrebna je 1 šaka listova bršljana i 1,5 dcl bademovog ulja. Svježe listove bršljana narezati, staviti u staklenku i preliti bademovim uljem. Iznad vruće pare lagano zagrijavati oko 15 minuta. Staklenku zatvoriti i ostaviti na sunčanom mjestu 3 do 4 dana. Ulje procijediti te po želji dodati 15 do 20 kapi eteričnog ulja zbog mirisa. Za kremu od bršljana koja se koristi protiv čireva potrebno je 10 g listova bršljana, 1 dcl maslinovog ulja, 6 g pčelinjeg voska, 1 žličica meda te 10 kapi eteričnog ulja lavande i 5 kapi timijana.

Usitnjene svježe listove bršljana preliti maslinovim uljem, zatvoreno ostaviti da odstoji dva do tri tjedna i procijediti. 80 ml ulja i naribani vosak zagrijavati nad parom vruće vode dok vosak ne otopi. Smjesu malo ohladiti, umiješati eterična ulja i kremu uliti u posudicu. Kad se krema potpuno ohladi, posudicu zatvoriti. Ova se krema obično koristi kod čireva. Bršljan ne treba često i u velikoj mjeri upotrebljavati jer u tom slučaju može štetno djelovati. Kod bršljana i kod ostalog ljekovitog bilja uvijek obratite pažnju na nuspojave. Ako kod uzimanja neke ljekovite biljke uočite neugodne reakcije poput vrtoglavice, mučnine, glavobolje, smanjite dozu ili prestanite uzimati tu biljku. Slušajte svoje tijelo! Čuvajte se i interakcija, jer i farmaceutski lijekovi mogu ponekad loše djelovati u interakciji s drugim lijekom ili hranom.

Prethodni članakMačja metvica i protiv komaraca
Sljedeći članakPOZIV NA 21. NATJECANJE U ORANJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE 2023.
Avatar
Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. 2000. godine diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a 2002. završila za aromaterapeuta u prvom hrvatskom učilištu za aromaterapiju „AROMAVITA“ gdje je prakticirala aromaterapiju s klijentima. Po završetku obrazovanja i prakse bila je predavač iz nastavnog predmeta „Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“ u programu „Aromaterapeut-specijalist“. Od 2011. – 2013. godine u ustanovi za obrazovanje odraslih „GALBANUM“ voditelj je programa Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“. Također je održavala stručna predavanja po knjižnicama grada Zagreba o aromaterapiji i fitoterapiji te pisala za ADIVA PLUS časopis o eteričnim uljima i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje.