Možete li objasniti zašto pčela ugiba nakon uboda čovjeka?

ODGOVOR

Žalac imaju samo matice i radilice. On služi pčelama za obranu, a kad nije u funkciji pokriven je desetom leđnom i trbušnom ljuskicom. Sastoji se od preoblikovanih ljuskica jedanaestog i dvanaestog kolutića, a završava s dvije žalačne iglice koje na svojem zašiljenom kraju imaju zupce vrškom okrenute prema naprijed. U prvotnih kukaca žalac je bio leglica (aparat za polaganja jajašaca) koji imaju ženke mnogih kukaca. U izravnoj vezi sa žalcem je otrovna žlijezda kod pčela. Smještena je ispod crijeva u stražnjem dijelu šupljine zatka. Sastoji se od tanke više puta savijene cijevi koja se u svojem prednjem dijelu razdjeljuje u dvije cijevi.

Na stražnjem kraju žlijezda se proširuje u veliki mjehur u kojem se sakuplja otrov. Otvor žalačne žlijezde smješten je u prednjem dijelu žalačnog žlijeba. Jako mlade pčele ne proizvode otrov, a one starije od 20 dana prestaju s njegovom proizvodnjom. Ipak, u mjehuru otrovne žlijezde on ostaje sačuvan. Kad pčela želi ubosti usmjeri zadak prema dolje, a vršak žalca na mjesto uboda. Žalačne iglice počinju se pomicati jedna uz drugu (kao dvije pilice), a zupci im prodiru sve dublje u kožu. Za vrijeme uboda otrov teče u ubodeno mjesto.

Ako pčela ubode drugu pčelu ili kukca bez problema će izvaditi svoj žalac zbog tvrdog hitinskog oklopa ili ljuskice. Ako ubode čovjeka ili životinju s elastičnom kožom ne može (zbog zubaca) izvaditi žalac. Pčela se nastoji osloboditi, ali to joj uspijeva tek kada se žalac odvoji od tijela i sa sobom povuče otrovnu žlijezdu i dio crijeva. Nakon toga ona vrlo brzo umire.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje