Živim u Korniću na otoku Krku gdje imam 20 stabala starijih maslina sorte oblica. Dobro rode, ali plodovi su oštećeni patulom (trulež ploda masline). Zanima me kojim sredstvima i kad treba obavljati tretiranja?

Pitanje pretplatnika vezano za trulež ploda masline je aktualno u vegetacijskoj sezoni kad se suzbijanje ove bolesti  veže  na zaštitu maslinove muhe koja štete radi od kraja lipnja pa sve do jeseni, stoga je i zaštita  prvenstveno usmjerena na ovog štetnika u adekvatno vrijeme. Kako bivša Savjetodavna služba (sadašnja Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva) radi na savjetovanjima, tj. provođenju savjetničkih paketa kroz Mjeru 2 ruralnog razvoja i u interesu nam je stupiti u kontakte s poljoprivrednicima na terenu, svakako preporučam da se poljoprivrednici jave izravno u naše Ispostave Krk, Čavle, Rab, Delnice i Čabar ako imaju bilo kakvih nejasnoća vezanih za proizvodnju. U ovom slučaju, najbolje s uzorcima kako bi sa sigurnošću rekli da se radi o navedenoj bolesti i dalje dati odgovor na upit.  Slobodno se javite na mail marijana.lemic@mps.hr  ili broj 051/629961.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje