Susjed je na obradivim površinama zasadio u proljeće više vrsta drveća. Odnosno, zasadio je drvored uz među, točnije 60-70 cm od međe, visine do 2 metra. Već sada zadiru u među, iako međa nije sporna. Molimo za savjet na koji način riješiti problem?

ODGOVOR     

Susjedska prava dopušteno je obavljati samo u mjeri i na način da se što manje ograničava, opterećuje ili uznemirava drugoga. Susjed je prilikom sadnje trebao voditi računa o tome da postoji mogućost da korijenje ili grane drveća prijeđu na vašu nekretninu. Već ste prilikom sadnje tog drveća mogli dogovoriti sa susjedom da drveće posadi na većoj udaljenosti od međe. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje pravo vlasnika da iz svojeg zemljišta istrgne žile i korijenje tuđeg drveća. Također i da odreže grane tuđega drveta i dio debla koje se nalaze u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine. Također ima pravo zadržati ih za sebe, ili se pak služiti tim dijelovima tuđega drveta.

Za štetu koju su na nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđega drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo tražiti naknadu. Kad se nastala situacija ne uspije riješiti dogovorom, moguće je pokretanje sudskog postupka. U njemu će sud odlučiti o pravima i/ili obvezama sudionika postupka. 

Prethodni članakKoji su kriteriji za osnivanje OPG-a?
Sljedeći članakSusjed radi probleme na poljskom putu
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.