Kako da ozakonimo, tj. uknjižimo vlasništvo šumske površine, oko 20 ha kojom upravljam s bratom još od 1980. godine? Nas dvojica suvlasnici smo s najvećim udjelom, osobno 429/1680 i brat 420/1680. Preostale parcele su u vlasništvu brojnih vlasnika koji žive diljem Hrvatske i Italije, ali imaju puno manje udjele. Njihove parcele koristili smo više od 30 godina, brinuli se o njima itd. Kako ne znamo gdje se preostali vlasnici uopće nalaze (vlasnika je možda i više od 50-ak), možete li pojasniti imamo li pravnu osnovu zatražiti uknjižbu prava vlasništva, posebno jer navedeno koristimo više od 35 godina i na koji način?

ODGOVOR

Pravo vlasništva na nekretninama može se steći na temelju odluke suda, pravnog posla, nasljeđivanja ili na temelju zakona.  Potrebno je kod Općinskog suda, na području kojega se nalazi nekretnina, pokrenuti postupak radi utvrđivanja prava vlasništva. Postupak se pokreće podnošenjem tužbe sudu. Tužbom se traži da sud utvrdi postojanje ili nepostojanje nekog prava/pravnog odnosa, odnosno traži se utvrđivanje stečenog prava vlasništva. U vašem slučaju tuženici će biti osobe koje su kao suvlasnici upisane u zemljišnim knjigama, odnosno njihovi nasljednici. U toku postupka sud će izaći na lice mjesta radi identifikacije nekretnina uz pomoć stručnjaka geodetske struke, provest će saslušanje stranaka i predloženih svjedoka, izvršit će uvid u dostavljenu dokumentaciju (primjerice u rješenja o nasljeđivanju, kupoprodajne ugovore, darovne ugovore i dr.) te će po potrebi provesti i druge dokaze. Ako sud usvoji tužbeni zahtjev te nakon što odluka suda postane pravomoćna i ovršna, može se izvršiti upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama. 

                                                                                  

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZastara za neplaćenu struju
Sljedeći članakIma li poticaja za badem?
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.