Otvorio sam SOPG i u APPRRR-u su mi rekli da imam pravo na plaćanje za mlade poljoprivrednike, ali da prvo moram završiti tečaj. Inače sam diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. U Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu u članku 35 stoji (9) Nositelj poljoprivrednog gospodarstva koji ostvaruje uvjete za plaćanje za mlade poljoprivrednike dužan je imati: (…) 2. završen ili u tijeku diplomski ili preddiplomski studij iz područja biotehničkih znanosti – polja poljoprivrede ili prehrambene tehnologije, ili biomedicine i zdravstva – polja veterinarske medicine. Znači li to da ne trebam završavati tečaj, nego samo trebam (Ministarstvu poljoprivrede ili agenciji) predočiti diplomu Prehrambeno biotehnološkog fakulteta?

ODGOVOR

Diplomom Prehrambeno biotehnološkog fakulteta dokazujete da imate potrebna znanja i nije potrebno da se educirate na tečaju. Ali, obavezni ste dokazati navedeno na način da do 31. prosinca 2021. godine dostavite nadležnoj podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kopiju dokumenta o obrazovanju (Diplomu).

Podatke o obrazovanju poljoprivrednika podružnica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upisuje u Upisnik poljoprivrednika. Neispunjavanje ove obveze ima za posljedicu obvezu povrata isplaćenih sredstava za plaćanje za mladog poljoprivrednika. Diplomu trebate predati u onoj podružnici u kojoj ste upisali SOPG u Upisnik.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje