Tetka, sestrična i ja smo nasljedili od tetkinog nećaka (bratića) nekretnine. Za tetu sam se osobno brinuo i imao njezinu punomoć za račun, ali nisam imao ugovor o uzdržavanju tetke. Prodali smo tetkine i bratićeve nekretnine i na mome je računu novac. Tetka je sad umrla i moramo provesti ostavinsku raspravu. Zanima me ima li sestrična pravo na dio novca iza tetkine smrti?

ODGOVOR

Ako s tetom niste sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju i ako teta nije sastavila oporuku u kojoj je odredila vas kao njenog nasljednika, njena se imovina u skladu s odredbama Zakona o nasljeđivanju raspoređuje svim nasljednicima. Ostali nasljednici mogu dati izjavu o odricanju od nasljedstva. Punomoć za tetin račun prestala je tetinom smrću i ne utječe na pravo nasljeđivanja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKazna za neodgovorne poljoprivrednike koji ugrožavaju pčele
Sljedeći članakMogu li kao umirovljenik biti nositelj OPG-a?
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.