Ispred kuće raste veliko stablo oraha, od susjedove kuće je udaljeno je 6 metara, grane ne zadiru u njegov zračni prostor, ali je problem jesenje lišće koje nanese vjetar u njegove žljebove. Moram li ja očistiti susjedove žljebove?

ODGOVOR

Iz susjedovih žljebova možete očistiti lišće koje je dospjelo u žljebove s vašeg oraha ako vam susjed to dopusti. Susjed može od vas tražiti da očistite lišće oraha ili to može učiniti sam i od vas tražiti naknadu troškova za uklanjanje lišća, ako ih je imao. Susjed može tražiti i naknadu štete nastale na žljebovima, odvodima i sl. te uklanjanje oraha ako vaše lišće u prekomjernoj količini dolazi i ostaje na njegovom dvorištu, žljebovima, odvodima i sl.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakIsplaćeno više od 11 milijuna kuna za proizvođače šećerne repe i malim mljekarima
Sljedeći članakFIERAGRICOLA 2022. – 115. međunarodni poljoprivredni sajam
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.