Ispred kuće raste veliko stablo oraha, od susjedove kuće je udaljeno je 6 metara, grane ne zadiru u njegov zračni prostor, ali je problem jesenje lišće koje nanese vjetar u njegove žljebove. Moram li ja očistiti susjedove žljebove?

ODGOVOR

Iz susjedovih žljebova možete očistiti lišće koje je dospjelo u žljebove s vašeg oraha ako vam susjed to dopusti. Susjed može od vas tražiti da očistite lišće oraha ili to može učiniti sam i od vas tražiti naknadu troškova za uklanjanje lišća, ako ih je imao. Susjed može tražiti i naknadu štete nastale na žljebovima, odvodima i sl. te uklanjanje oraha ako vaše lišće u prekomjernoj količini dolazi i ostaje na njegovom dvorištu, žljebovima, odvodima i sl.

Prethodni članakIsplaćeno više od 11 milijuna kuna za proizvođače šećerne repe i malim mljekarima
Sljedeći članakFIERAGRICOLA 2022. – 115. međunarodni poljoprivredni sajam
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.