Oko 100 godina jedini put do obradivih površina bio je poljski put širine 3  m do nedavno kad je vlasnik jedne od njiva bagerom prokopao veliki kanal na svojoj njivi koja se godinama ne obrađuje, a čime je onemogućio normalan prolaz drugim vlasnicima. Što nam je činiti?

Predlažem da zatražite pravnu pomoć od odvjetnika koji može susjedu poslati opomenu da put vrati u određenom roku u prvobitno stanje, a ako to susjed ne učini potrebno je putem suda zatražiti posjedovnu zaštitu, odnosno zaštitu prava služnosti. U takvom ćete postupku dokazivati svoje pravo posjeda ili služnosti i susjedov čin onemogućavanja, odnosno uznemiravanja izvršenja prava.  Dakle, jedino rješenje je da putem odvjetnika koji će napisati dopis i eventualno pokrenuti dodatne radnje tražite zadovoljštinu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakCijev nije dovoljno visoka
Sljedeći članakOstalo pitanje br. 160
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.