Zašto područne službe (one koje dolaze na OPG-e i koje upisuju zemljišta za poticaj) ne rade svoj posao i kontrole kod davanja poticaja ljudima koji se samovoljno, bez pitanja upisuju na obradivu zemlju, ne obrađuju zemlju, ne kose travu niti čiste od korova itd. Navedeno spominjem jer me smeta da netko uzima novce, a nije niti kročio na tu zemlju, nego se upisao u ARKOD kao da obrađuje. Što mogu poduzeti, kome prijaviti?

ARKOD je evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta na području Republike Hrvatske koju u digitalnom grafičkom obliku vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (dalje u tekstu: Agencija za plaćanja) u skladu s člankom 70. Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća. ARKOD poljoprivrednicima omogućava lakše i jednostavnije podnošenje zahtjeva za potpore te transparentno korištenje potpora. ARKOD preglednik je web-aplikacija pomoću koje je moguće pregledavati podatke o ARKOD parcelama te prostorne podatke preuzete od Državne geodetske uprave i drugih institucija. Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (,,Narodne novine”, broj 54/19. i 126/19.) propisuju se uvjeti, sadržaj, način uspostave te vođenje evidencije uporabe poljoprivrednog zemljišta.

O nepravilnostima u načinu rada/kontrole područnih službi moguće je obavijestiti Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Središnji ured, Ulica grada Vukovara 269 d, 10000 Zagreb, 01/6002-700, e-mail: info@apprrr.hr.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakIzvoz proizvoda u druge zemlje
Sljedeći članakOpasni štetnik – lucernina bubamara
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.