Susjed postavlja barikade i kopa rupe preko puta kojim se služe drugi vlasnici parcela da bi došli do svojih. Budući da imamo veliku proizvodnju i veliku mehanizaciju, što možemo poduzeti protiv susjeda?

ODGOVOR

Postupanje ovisi o tome tko je vlasnik poljskog puta. Ako je vlasnik poljskog puta jedinica lokalne samouprave susjed ne smije onemogućavati korištenje puta i u tom se slučaju potrebno obratiti jedinici lokalne samouprave. Međutim, ako je susjed vlasnik poljskog puta može ograničiti korištenje puta.

Kad se radi o privatnom vlasništvu puta, osobe koje žele koristiti put i nemaju druge mogućnosti pristupa na svoje nekretnine mogu s vlasnikom puta sklopiti sporazum ili mogu putem suda zatražiti ostvarivanje takvog prava.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDrvored uz među
Sljedeći članakGreške kod sjetve ozimih žitarica
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.