Susjed postavlja barikade i kopa rupe preko puta kojim se služe drugi vlasnici parcela da bi došli do svojih. Budući da imamo veliku proizvodnju i veliku mehanizaciju, što možemo poduzeti protiv susjeda?

ODGOVOR

Postupanje ovisi o tome tko je vlasnik poljskog puta. Ako je vlasnik poljskog puta jedinica lokalne samouprave susjed ne smije onemogućavati korištenje puta i u tom se slučaju potrebno obratiti jedinici lokalne samouprave. Međutim, ako je susjed vlasnik poljskog puta može ograničiti korištenje puta.

Kad se radi o privatnom vlasništvu puta, osobe koje žele koristiti put i nemaju druge mogućnosti pristupa na svoje nekretnine mogu s vlasnikom puta sklopiti sporazum ili mogu putem suda zatražiti ostvarivanje takvog prava.

Prethodni članakDrvored uz među
Sljedeći članakGreške kod sjetve ozimih žitarica
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.