Kako pripremiti ovce za što lakše šišanje (strizanje) vune, možda kupanjem? U proljeće se jednostavno električni šišači brzo zamaste, zatupe i teško šišaju. Na koji način i koja sredstva upotrijebiti da se ovo ne bi događalo?

ODGOVOR

Kupanje ovaca prije striže može pomoći u odstranjivanju nečistoća (komadića sijena, stelje, balege i sl.) iz runa ovaca. Masni znoj (koji u različitih pasmina ovaca iznosi od 30 do 65 % ukupne mase runa) teško je u potpunosti ukloniti iz vune. Pogotovo iz dijela runa koji se nalazi tik iznad kože, tj. na mjestu gdje električne škare odsijecaju vunu. Kupanje ovaca može se provoditi kad su noćne temperature iznad 12 ⁰C, a temperatura vode za kupanje barem 17 ⁰C. Nakon kupanja, ovce se moraju dobro osušiti, zato je potrebno ovce kupati barem 4-5 dana prije same striže. Kako bi se izbjeglo prekomjerno zatupljivanje električnih šišača prilikom provođenja organizirane striže čitavog stada, dobro bi bilo nekoliko dana prije podšišati najprljavije dijelove tijela ovaca (trbuh, rep i područje oko repa).

Ako škare teško ulaze u vunu (a prije toga smo noževe pravilno nabrusili), problem može biti u nepravilno namještenim noževima i češljevima ili prejako zategnutim noževima. Pri tome dolazi do prekomjernog zagrijavanja škara. Iz vlastitog iskustva pri šišanju romanovskih ovaca, mogu preporučiti čišćenje noža i češlja na sljedeći način. Nakon svake ošišane ovce, radni dio škara (nož i češalj) potopiti u posudu s mlakom vodom u koju je dodan običan deterdžent za pranje suđa (tipa Čarli i sl.). Nakon 2-3 min uz pomoć četkice za zube ukloniti masne naslage s radnog dijela šišača.

Zatim specijalnim uljem za podmazivanje električnih škara podmazati pogonski dio šišača, te nož i češalj. U nedostatku takvog ulja kao dobra zamjena za podmazivanje noža i češlja pokazao se univerzalni sprej WD40. I za kraj, po završetku striže obvezno treba temeljito očistiti električne škare; dobro krpom osušiti noževe i češljeve te ih obavezno nauljiti i pospremiti na suho mjesto do iduće sezone.