Uzgajam goveda sustavom krava-tele, od ušteđevine sam kupio 13 krava i 1 bika limuzin pasmine. Uskoro krećem u eko proizvodnju te me zanima koliko krava može pasti na pašnjaku od 13,5 ha? Koliku bih dobit mogao imati od uzgoja krava-tele kad se uzmu u obzir poticaji za krave, pašnjak i telad ? Moja računica iznosi od 7500 do 10000 kn mjesečno. Svi mi govore da od tolikog broja grla ne mogu živjeti. Osobno ne vidim iz kojeg mi razloga 7500 kn ne bi bilo dovoljno za 1 mjesec?

ODGOVOR

Naveli ste samo prihode, ali niste uračunali troškove. Jedini vam je prihod godišnje jedno tele (moguće proizvesti između 87 i 95 % teladi u stadu). Međutim, u praksi je često nemoguće realizirati više od 70 % prodane teladi od starosti 6 mjeseci.

Radi se o tome da nešto teladi ugine pri porodu, jedan dio ugine od bolesti, ali ono što je bitno da se jedan dio (ili sva) ženske teladi mora ostaviti za remont (obnovu/proširenje) stada. Nadalje, treba uzeti u obzir problem dugog proizvodnog procesa. U praksi to znači da se junice pripuštaju u dobi od 20 mjeseci. Sljedećih 9 mjeseci krava „nosi“ tele pa tele sisa još 6 mjeseci. Dakle, punih 3 godine nema nikakvih prihoda, a troškovi hrane npr. idu više od 15.000 kn (36 mjeseci x 30 dana x 30 kg sijena x 0,5 kn).

U troškove treba uračunati trošak hranidbe (dodatno kupljena ili proizvedena stočna hrana) jer ne pasu svih 12 mjeseci i nije im dovoljan samo pašnjak; kod spremanja sijena imate trošak mehanizacije i baliranja; na pašnjaku treba računati na ogradu ili električni pastir; eventualni trošak veterinara i lijekova; trošak rada (sebe ili plaćenih radnika); amortizacija mehanizacije i osnovnog stada.

Površina pašnjaka koju ste naveli je dovoljna, ali ovisi o kvaliteti pašnjaka i koliko hrane s njega dobiju. I treba uzeti u obzir i moguće rizike. Npr. nema trave zbog suše; nije bilo dobro sijeno ili ga nije bilo dosta; sve krave nisu bile bređe, neke su krave uginule; telad ima proljev od kojeg ugiba; u trenutku odgovarajuće mase i dobi nema potražnje za vašom teladi na tržištu; imate blokirano gospodarstvo; ne možete pronaći potrebne radnike, itd.

Neki proizvođači kažu da je uvjet da bi uzgoj krava-tele bio profitabilan, da svako uvjetno grlo mora imati 2 ha pašnjaka i 1 ha oranica u poticajima i biti uključen u ekološku poljoprivrednu proizvodnju. To sve zajedno znači oko 4.000 kn/ha i s time se može poslovati pozitivno. Cijena teladi je dobra, ako je možete ostvariti, odnosno imate kome plasirati po toj cijeni. To ovisi o tržištu i dogovoru sa kupcem.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOlakšice za doniranu hranu
Sljedeći članakKako sanirati oštećenja kore?
doc. dr. sc. Branka Šakić Bobić
Branka Šakić Bobić radi kao viši asistent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Branka Šakić Bobić je rođena 26. svibnja 1978. u Zagrebu. Osnovnu školu završila je u Zagrebu (1992.), kao i opću gimnaziju (1996.). Na Sveučilištu u Zagrebu akademske godine 1996./97. upisuje na Agronomskom fakultetu studij Bilinogojstva, smjer Agroekonomika na kojem je diplomirala 2004. godine. Po završetku studija zapošljava se kao asistent u Zavodu za upravu poljoprivrednog gospodarstva (sada Zavod za menadžment i ruralno poduzetništvo). MBA specijalistički poslijediplomski studij Poslovno upravljanje u agrobiznisu završava 2007. godine. Akademski stupanj doktorice znanosti stječe 19. ožujka 2013. obranom doktorske disertacije pod naslovom „Model poslovnog odlučivanja u sustavu proizvodnje krava-tele prema troškovnoj analizi”. Suradnica je u nastavi na dva modula na preddiplomskim i četiri modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet. Pristupnica se znanstveno usavršavala u inozemstvu: na Hohenheim University u Njemačkoj, Agricultural University of Wroclaw u Poljskoj, Montana State University u SAD i na Wageningen UR Centre for Development Innovation, Nizozemska. Stručno se usavršavala na radionicama i seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu (16th Pacioli workshop u Zagrebu, MACE workshop u Sofiji u Bugarskoj, Interactive Strategic Management radionica u Križevcima, više radionica i seminara u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu). Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva.