Za vino dobiveno od direktno rodnih hibrida (“direktora”) zna se da sadrže povećanu količinu metilnoga alkohola. Nedavno sam čitao da je u Austriji dozvoljen uzgoj izabele i prodaja vina. Kakva je stvarna štetnost?
U umjerenim klimatskim zonama, koncentracija alkohola u vinu ovisi prvenstveno o dozrelosti grožđa, a vina imaju puno alkohola u iznimnim godinama. Drugi alkohol po zastupljenosti je glicerol koji također nastaje tijekom fermentacije, a njegova količina (4- 12 g/L) ovisi o uvjetima fermentacije, kvascima i količini SO2. Iz tih razloga, više ga sadrže crna vina. Metanol je vrsta alkohola koja je prisutna u vinu7 u vrlo malim količinama, u bijelim vinima u prosjeku 60 mg/L, a u crnim 150 mg/L. Metanol ne nstaje fermentacijom šećera nego enzimatskom razgradnjom pektina koji se nalazi u kožici grožđa. Vina proizvedena od direktno rodnih hibrida imaju veće koncentracije metanola u odnosu na sorte Vitis vinifera jer sadrže više pektina u kožici. Količina metanola u vinu, tako ovisi o duljini maceracije, kao i o upotrebi pektolitičkih enzima. Toksični učinak metanola je dobro poznat on uzrokuje sljepoću kod ljudi. Međutim, vina proizvedena dozvoljenim postupcima nikad nemaju opasne doze metanola (LD50=350 mg/kg). U prijevodu, prosječan čovjek bi se otrovao tek kad bi popio oko 200 l isto tako prosječnog vina.

mr. Milorad ZORIČIĆ

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPovlačenje i opoziv proizvoda – “Pureća prsa – svježa”, 750 g, LOT broj L05176064, rok trajanja 24.11.2016. iz SPAR Hrvatska d.o.o.
Sljedeći članakKorištenje trupaca osušenih kestena
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.