Htio bih posaditi 20-tak trsova na vikendici u Draganiću koji bi u kasnijoj fazi poslužili i kao zelena ograda. Zanima me bijelo grožđe iz kojeg bi se mogle napraviti i male količine vina.
Gdje mogu kupiti otporne sorte koje ne bi zahtijevale primjenu kemijskih sredstava prilikom uzgoja i koje bi sorte preporučili?

ODGOVOR

Za formiranje zelene ograde može poslužiti bilo koja sorta loze. Većina otpornih sorata ima zadovoljavajuću razinu otpornosti ali i kvalitete grožđa tako da s niti jednom nećete pogriješiti. Jedini problem je što je ponuda otpornih sorata na našem tržištu još uvijek slaba, pa se morate raspitati kod bližih rasadničara imaju li takve trsove u ponudi i mogu li ih nabaviti. To bi bilo poželjno već sada ili početkom nove godine jer neki od rasadničara mogu nabaviti cijepove iz susjednih zemalja samo im treba javiti količine na vrijeme. Jedan rasadnika za koje znamo da imaju u ponudi takve sorte je i Agro-Car iz Novaka Bistranskih. Također, takav specifični materijal može se možda nabaviti i kod većih tvrtki koje se bave prodajom vinogradarsko-vinarske opreme npr., Pa-vin, Kokot-agro i sl. Na prodajnom mjestu će spomenuti koje sve bijele sorte mogu nabaviti i savjetovati vam koje su najpogodnije za područje gdje želite saditi, ali i u odnosu na kakvo vino želite dobiti.