Imam parcelu od 378 m2 na koju mislim zasaditi masline. Koliko maslina se sadi na tu površinu da bih to mogao prijaviti kao maslinik?

ODGOVOR

“Ucrtavanje” svih poljoprivrednih površina u ARKOD sustav određuje Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/19, 126/19). U Članku 7., stavak 2. navedena je najmanja površina ARKOD parcele koja se može evidentirati u ARKOD sustav i ta površina je 500 m2. Sve ARKOD parcele koje su jednake ili veće od 500 m2 mogu se evidentirati u ARKOD sustav. Prema tome maslinik od 378 m2, bez obzira na broj posađenih stabala, ne može se evidentirati u ARKOD sustav kao ARKOD parcela.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKoraci za proizvodnju voćnih vina
Sljedeći članakAlat za cijepljenje oraha
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.