Imam pitanje u vezi bijeljenja debla voćaka. Naime, svake godine do siječnja bijelimo debla kombinacijom gašenog vapna, soli i sumpora. Zanima me, mogu li umjesto soli ubaciti praškastu smjesu kaolinske gline? Može li ta glina u nečemu pomoći?
ODGOVOR
Bijeljenje voćaka preporučujemo provoditi u jesen, a ne krajem zime ili početkom proljeća. Osnovna svrha bijeljenja voćaka je umanjiti zimsko zagrijavanje debla voćaka i donjeg dijela skeletnih grana. Uz dovoljno vode za žitku smjesu koristimo sljedeći omjer: na 5 kg gašenog vapna dodaje se 0,5 kg močivog sumpora i 0,5 kg kuhinjske soli. Dobro je da smjesa odstoji 24 sata prije premazivanja voćaka.
Močivi sumpor odbija štetnike i djeluje na neke gljivične bolesti, a kuhinjska sol daje ljepljivost smjesi. Pretplatnik dodavanjem fino mljevenog kaolina (npr. CutiSan) navedenoj smjesi vjerojatno želi pospješiti učinak na neke uzročnike bolesti i štetnike, ali valja provjeriti postojanost takve smjese. Naglašavamo da je osnovna svrha bijeljenja voćaka sprječavanje šteta od mrazopuca, a ne mjere zaštite voćaka od štetnika i bolesti. Osim na deblu i donjem dijelu skeletnih grana važniji uzročnici bolesti i štetnici često vrlo uspješno i s brojnim populacijama prezime na ostalom dijelu krošnje koje ne premazujemo žitkom smjesom gašenog vapna, močivog sumpora i kuhinjske soli (npr. zimska jaja lisnih uši, zimska jaja crvenog voćnog pauka, štitići uši, micelij uzročnika bolesti).