Osigurati operativnu spremnost, zaštititi zaposlenike

S obzirom na velika ulaganja koja su često potrebna za poljoprivredne strojeve, zadržavanje vrijednosti je glavni problem. Također je temeljna operativna spremnost traktora, rasipača gnojiva i kombajna jer moraju raditi s preciznošću – u kratkim vremenskim okvirima određujući godišnja doba i zakone za specifične zadatke. Zaštita zaposlenika i sigurnost na radnom mjestu jednako su važne. Učinkovito čišćenje pomaže osigurati ispunjenje svih ovih zahtjeva i izbjegavanje troškova zastoja i popravaka. To se posebno odnosi ako strojeve koristi nekoliko tvrtki.

 class=
Radovi na čišćenju poljoprivrednih strojeva mogu se učinkovito i temeljito izvesti visokotlačnim čistačima s hladnom vodom.

Vanjsko čišćenje pod visokim pritiskom

Traktori, kao ključni strojevi, igraju važnu ulogu u poljoprivrednim operacijama. Čišćenje poljoprivrednih strojeva treba obaviti prema potrebi kako bi se osigurala radna spremnost i otkrila oštećenja skrivena prašinom i prljavštinom. Također za samohodna vozila, kao što su vadilice (berači) krumpira ili usitnjivači, čišćenje je važno, pogotovo jer se ponekad vrlo skupi strojevi vrhunskih performansi koriste preko strojne stanice za razne poljoprivredne djelatnosti. Prilikom vraćanja stroja važno je pridržavati se standarda koji se odnose na stanje stroja. Ako izvođač vozi od tvrtke do tvrtke, također mora biti zajamčeno da se okolo ne šire klice ili otporne biljke (npr. korovi).

Koji god aspekt bio glavni – tijekom mnogo godina visokotlačni čistači su se ustalili za vanjsko čišćenje. Sva značajna prljavština može se brzo i učinkovito eliminirati na ovaj način. U slučaju visokotlačnih čistača s hladnom vodom, može se upotrijebiti prikladno sredstvo za čišćenje koje će podržati proces kako bi se brzo postigli dobri rezultati. Posebno učinkovito djeluju visokotlačni čistači s toplom vodom. Zahvaljujući visokoj temperaturi, učinak čišćenja je poboljšan.


Bolji rezultati postižu se u kraćem vremenu, što znači da je potrošnja vode manja u usporedbi s korištenjem visokotlačnih čistača s hladnom vodom. U kombinaciji s bržim sušenjem, radni napor se smanjuje i do 40 posto. Također se puno bolje uklanjaju ulja i masni ostaci.

 class=
Isti rezultati mogu se postići brže i lakše s visokotlačnom opremom za toplu vodu.

Za sve radove tlak i volumen vode ovise o predmetu i stupnju zaprljanosti. Udaljenost bi trebala biti otprilike 20 do 30 centimetara od površine koju treba čistiti kako bi se postigla maksimalna snaga čišćenja i istovremeno izbjeglo nanošenje štete. Različiti dodaci olakšavaju rad, na primjer postoji LED svjetlo za mlaznice za uvjete slabe vidljivosti, kao i duža koplja ili zglobni spojevi za čišćenje velikih i visokih strojeva.

Zaštitite zaposlenike, osigurajte sigurnost na radnom mjestu!

Očistite kabinu od prašine, očistite prozore. Bilo da se radi o kombajnu ili traktoru, čišćenje kabine se često zanemaruje, osobito tijekom intenzivne radne sezone. Ipak, sustavno čišćenje interijera donosi mnoge prednosti koje podjednako koriste ljudima i strojevima.

Prvo, kabinu treba redovito i temeljito čistiti usisavačem kako bi se uklonile male čestice prljavštine. To pomaže u sprječavanju oštećenja električnih, elektroničkih i hidrauličkih sustava, kao i izbjegavanju skupih popravaka uzrokovanih prašinom, prljavštinom i vlagom.

Nadalje, zaposlenici imaju koristi od udisanja zraka koji gotovo ne sadrži prašinu te su stoga manje skloni respiratornim bolestima. U tu svrhu također je korisno očistiti filter kabine, čime se sprječava širenje spora plijesni ili mikotoksina.

 class=
Dodatna oprema kao što je Kärcherov visokotlačni pištolj  osigurava ergonomski rad: koristi povratnu silu visokotlačnog mlaza i smanjuje silu držanja za korisnika na nulu.Konačno, čisti prozori osiguravaju kvalitetan i učinkovitiji rad. Ako prozori nisu čisti, posljedice mogu biti ozbiljne, jer je radna širina stroja nedovoljno iskorištena ako je vidljivost loša. Prilikom obrade tla ili tijekom žetve to dovodi do značajnog povećanja vremena rada, kao i do većih troškova dizela i habajućih dijelova, jer se radni zahvati preklapaju i potrebno je više vožnje u polje nego što je potrebno. Kad se koriste spremnici za gnojnicu, pogrešne procjene radne širine rezultiraju rasprostranjenjem previše hranjivih tvari po površini, što se mora izbjegavati u skladu sa sada znatno strožim propisima o tekućem gnojivu. Osim toga, smanjena vidljivost u mnogim slučajevima povećava vjerojatnost oštećenja ili nesreća.

Intervali čišćenja – što je češće moguće, rijetko koliko je potrebno

Radovima čišćenja u poljoprivredi, pogotovo u sezoni, ne zarađuje se novac. Ali izbjegavanje nepotrebnih popravaka i siguran, učinkovit rad pomažu u uštedi troškova. Stoga je važno odabrati razumne intervale čišćenja za različite zadatke. Vanjsko čišćenje treba uvijek obavljati nakon teške upotrebe kao što je sjetva sjemena ili žetva, ili uvijek ako se stroj koristi u drugoj tvrtki.

Odgovarajući intervali mogu varirati ovisno o vrsti stroja; strojevi za obradu tla i sjetvu vrlo su teški i robusni, tako da može biti dovoljno jedno čišćenje godišnje, po mogućnosti u jesen. S druge strane, strojevi za zaštitu bilja i rasipači gnojiva, kao i spremnici za gnojnicu dolaze u dodir s vrlo korozivnim tvarima pa se preporučuje čišćenje nakon svake faze korištenja.

 class=
Unutrašnjost kabine može se učinkovito očistiti od prašine i prljavštine mokrim i suhim usisavačem.


Nasuprot tome, sve mjere koje se tiču ​​zaštite zaposlenika i sigurnosti na radnom mjestu trebale bi se provoditi znatno češće. Stoga je razumno čistiti kabinu, uključujući i prozore, što je češće moguće tijekom sezone – po mogućnosti svakodnevno.

Put do visoke razine funkcionalnosti u pet koraka

1.Priprema i čišćenje radne konzole/kabine

Nakon što je odabrano prikladno mjesto za čišćenje, najprije se kemijsko čisti unutrašnjost operativne konzole/kabine, uključujući prozore i filtere zraka u kabini, sita i predfiltere.

2. Grubo čišćenje/natapanje

Gruba prljavština se uklanja mehanički ili zračnim pjeskarenjem, zatim se otvaraju svi poklopci pogona, rashladnih paketa itd. Sve komponente treba intenzivno navlažiti dovoljnom količinom vode kako bi se natopila i oslobodila prljavština. Osim toga, mogu se koristiti sredstva za čišćenje.

3. Topla voda pod visokim pritiskom

Nosite osobnu zaštitnu opremu i dobro natopljenu prljavštinu uklonite toplom vodom pod visokim pritiskom. Očistite osjetljive komponente nježno ili neizravno i provjerite sve poklopce, poklopce za održavanje itd. Ponovno isperite po potrebi.

4. Vrijeme sušenja

Prilikom sušenja, po potrebi apsorbirajte ili otpuhnite ostatke vode. Provjerite je li čist stroj oštećen i po potrebi ga popravite. Provjerite svjetiljke i armature ako postoje, očistite vanjsku stranu prozora kabine.

5. Njega

Provedite plan održavanja proizvođača, izvršite korake održavanja u skladu s uputama za uporabu, na primjer nanesite mast. Vratite sve rashladne pakete i poklopce za održavanje u njihov izvorni položaj. Po potrebi nanesite konzervanse. Da biste utvrdili operativnu sposobnost, izvršite funkcionalni test prema potrebi.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Header-banner-2300x300-3-1024x134.jpg
https://www.kaercher.com/hr/professional.html
Prethodni članakU raspravi prijedlog potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza
Sljedeći članakVelik interes za samokretni stroj na daljinsko upravljanje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.