Poštovani poljoprivrednici, u našem daljnjem serijalu opisa proizvoda koje imamo u svom portfelju za ovaj broj Gospodarskog lista odlučili smo se za Tornado 33 jer je vrijeme njegove primjene vrlo aktualno.Naime ,radi se o potpuno novom prirodnom fungicidu koji je ove godine u širokoj primjeni .Namijenjen je zaštiti od bolesti (Blumeriella graminis, Septoria spp., Puccinia spp. i naročito Fusarium spp) na pšenici ječmu ,tritikalu i sl.

Tornado 33 je ekološki certificiran pa je pogodan za sve vrste proizvođača i usjeva (ekološki i konvencionalni). Primjena je jdnostavna jer je potpuno ista kao da se radi o kemijskim fungicidima i može se primjenjivati već od trećeg lista, zatim u vlatanju i u fazi zaštite klasa od bolesti u dozi od 3 l/ha. Pri svakom tretmanu savjetujemo upotrebu 3 kg /ha folijarnog gnojiva Mortonic plus. Također se može miješati sa svim herbicidima koji se koriste za suzbijanje korova.Tretmani se obavljaju na uobičajen način, traktorskim prskalicama uz utrošak vode 100-150 l/ha. Proizvod NEMA karencu pa je samim time olakšana upotreba, naročito u fazi zaštite klasa jer se nesmetano može pristupiti žetvi bez čekanja da prođe karenca.Također proizvod ne predstavlja nikakvu opasnost za okoliš , životinje i čovjeka u smislu bilo kakvog zagađenja. Uočena su i vrlo snažna repelentna djelovanja na razne štetne insekte koji svojim kretanjem i boravkom na usjevu često prenose i donose razna virusna oboljenja na biljkama.

OGLAS

Učinkovitost Tornada 33 je testirana na više lokacija u 2023g. koja je igrom slučaja bila jako referentna jer su uvjeti za razvoj bolesti bili idealni (puno vlage i visoka temperatura).

Rađeni su komparativni pokusi kemijskim sredstvima i rezultate možete pogledati na linkovima u prilogu:

Ševarice Pšenica – Yzoom+Tornado 33 (youtube.com)

Ribare Tornado 33 Pšenica (youtube.com)

Brzohode Pšenica Tornado 33 (youtube.com)

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Do čitanja u idućem broju uz srdačan pozdrav od Morpho Agra.

Prethodni članakNajčešća pitanja vezana uz konzervacijsku obradu tla
Sljedeći članakEkološka proizvodnja povrća u vlastitom vrtu (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.