Uzgajam kuniće i od njih imam gnoj. Kakva je njegova vrijednost i za koje kulture ga mogu koristiti?


Gnoj kunića spada u najkvalitetnije vrste gnoja i sadržava veliku količinu dušika, fosforne kiseline, kalija, a malu količinu vlage. Svježi kunićji izmet sadržava oko 35% vode, 2,3% dušika, 1,4% fosfornih i 0,8% kalijevih spojeva. Nakon sušenja njegova je kakvoća još uvijek na visokoj razini. Tada se koncentrira pa sadržava oko 2,6% dušika, 1,4% fosfornih te 0,6% kalijevih spojeva.

Količina proizvedenoga gnoja ovisi o više čimbenika. Najznačajniji su dob i pasmina te način hranidbe i držanja kunića. U prosjeku od jednog kunića malih pasmina dnevno možemo dobiti oko 150 g, kod srednje velikih pasmina oko 220, a velikih 300 g dnevno. Koristi se kao gnojivo za cvijeće, voće, povrće i tratine u vrtovima i parkovima. Lako se ugrađuje u zemlju i nije posebno škodljiv za biljke. Posebnu vrijednost i mogućnosti šire primjene dobiva ako ga prerade kalifornijske gliste.

Prethodni članakŠto je to kumis?
Sljedeći članak700.000 kuna za uzgojne organizacije u stočarstvu
Kruno Lažec, dr. vet. med.
Rođen je u Zagrebu gdje završava svoje redovno školovanje i Veterinarski fakultet. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva, i povremeni predavač u pčelarskim udrugama. Rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te Veterinarski fakultet. Pčelarstvom se, uz oca, bavi od ranog djetinjstva do početka Domovinskog rata. Odsustvo s pčelinjaka zbog ratnih zbivanja smanjuje broj košnica do simboličnog broja. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i nešto manje iz kunićarstva koji su objavljivani u nekoliko časopisa i kao prilog dnevnim novinama. Stručni je recenzent jedne knjige i povremeni predavač u pčelarskim udrugama.