Imam nekoliko grmova aronije, ali ne znam smijem li prihranjivati mineralnim gnojivom?

ODGOVOR

Ako ste obavili meliorativnu gnojidbu prve i druge godine, potrebno je dodati samo dušična gnojiva i to 20-ak grama čistog dušika po biljci. Narednih godina preporučuje se prihrana od 100 kg N/ha. Ovu količinu gnojiva treba dati rasporediti i primijeniti u dva navrata, dvije trećine ukupnog dušika prije kretanja vegetaciju u proljeće, a preostalu trećinu dodati nakon cvatnje. Fosforna i kalijeva gnojiva potrebno je dodati u jesen ili rano proljeće prilikom obrade pojasa oko grma (30-60 kg/ha P2O5 i 100-120 kg K20).

U ekološkom uzgoju koristiti smijete određena gnojiva (stajsko gnojivo, kompost ili gotova organska gnojiva kao npr. Delta Stalaticco, Hortyflor, Plantella, Fertidung i dr. ). Potrebno ih je dozirati prema uputi proizvođača. Izvrsni kvalitet i prinos ploda postignuti su na plantažama gdje je moguća fertirigacija (istovremeno navodnjavanje i prihranjivanje). Smijete prihraniti mineralnim gnojivom, biljka u konačnici ne prepoznaje razliku prirodnih i onih dobivenih sintetskim putem. Imajte uvijek na umu, posebno ako imate veći nasad, da je gnojidba “na pamet”, bez redovite analize tla, najopasnija gnojidba.

Prethodni članakProblematične presadnice rajčice
Sljedeći članakMali i mladi poljoprivrednici su ključni!
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362