Možete li mi objasniti kako se koristi metvica i koliko je ljekovita?

ODGOVOR

Paprena metvica ili menta je zbog mirisa i djelotvornosti jedna od najomiljenijih kulinarskih i ljekovitih biljaka u cijelom svijetu. Svježa ili osušena koristi se za pripremu čaja, dodaje juhama, salatama, mesu, voću, povrću, pićima i slasticama. Čitava biljka ima karakterističan miris koji potječe od eteričnog ulja u kojem može biti i do 60 % mentola. Listovi se beru prije cvjetanja biljke.

Ljekovita svojstva mente poznata su tisućama godina. Egipćani i Rimljani najčešće su je koristili kod probavnih smetnji i dodavali u vina i umake. U grčkoj mitologiji se spominje da je bog podzemlja Had svoju miljenicu nimfu Mintu pretvorio u biljku metvicu da bi ju spasio od osvete ljubomorne supruge Perzefone. Hebreji su mentom posipali podove u sinagogama, a još stoljećima kasnije to se činilo u talijanskim crkvama. Tamo se menta nazivala biljkom Sv. Marije. Japanci su toliko cijenili mentu i obožavali njen miris da su sobom nosili kuglice od listova mente. I kod nas je menta cijenjena i često korištena biljka.

U listovima paprene metvice nalazi se 1-4% eteričnog ulja, trjeslovine, flavonoidi i triterpenski spojevi. Eterično ulje djeluje antibakterijski i antivirusno, podiže krvni tlak, stimulira metabolizam jetrenih stanica i pospješuje regeneraciju jetre. Pri vanjskoj primjeni ima i analgetski učinak. List paprene metvice najčešće se koristi u obliku čajnog napitka. Pripravljanje čaja:čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova (oko 1,5 g) preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i procijediti nakon 10 minuta.

Triput dnevno pije se svježe pripremljen čaj, između obroka. Čaj pomaže kod nadutosti, grčeva u želucu i crijevima, otežane probave, gastritisa, mučnine povezane s povraćanjem, bolne menstruacije povezane s grčevima, bolesti jetre i žuči, prehlade, suhog kašlja, nemira, nesanice, neuroze srca, glavobolje i migrene. Čaj se pije i kao osvježavajući napitak, no kao ni bilo koji drugi čaj ne treba ga piti bez prekida duže od 10 dana. Nije prikladan za dojenčad i manju djecu jer postoji opasnost od grčevitog stezanja bronhija i gušenja, a ne preporuča se niti u trudnoći. Čaj se može pripremati i od svježih listova.