Zašto se uopće koriste dimilice u pčelarstvu?

ODGOVOR

Prije samog pregleda uobičajeno je pčele blago podimiti. Kad se pčele podime, počnu sisati med iz stanica te se tada s njima može puno lakše raditi. Sisanjem meda pune medni mjehur i trbušnu šupljinu te postaju teže i tromije. Povećani zadak teže savijaju za ubadanje pa zbog toga i manje ubadaju. Za dimljenje na malim pčelinjacima najbolje su dimilice s kožnim mijehom. Za gorivo se preporuča upotrebljavati suhu hrastovu ili bukovu gljivu (tzv.gubu).

Osim nje dobri su i osušeni duhan (zajedno sa stabljikom), suho natrulo drvo, češeri crnogorice, te stare pamučne krpe ili jutene vreće koje se prije paljenja zamotaju u valjak. Postoje i gotovi pripravci koji služe za dugotrajnu proizvodnju dima. Dimilica bi trebala imati i produženi kljun za tretiranje dimnim pripravcima protiv varoze.

Prethodni članakKoliko dugo pčela živi?
Sljedeći članakŠtetne trave za konje
Kruno Lažec, dr. vet. med.
Rođen je u Zagrebu gdje završava svoje redovno školovanje i Veterinarski fakultet. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva, i povremeni predavač u pčelarskim udrugama. Rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te Veterinarski fakultet. Pčelarstvom se, uz oca, bavi od ranog djetinjstva do početka Domovinskog rata. Odsustvo s pčelinjaka zbog ratnih zbivanja smanjuje broj košnica do simboličnog broja. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i nešto manje iz kunićarstva koji su objavljivani u nekoliko časopisa i kao prilog dnevnim novinama. Stručni je recenzent jedne knjige i povremeni predavač u pčelarskim udrugama.