Tetka, sestrična i ja smo nasljedili od tetkinog nećaka (bratića) nekretnine. Za tetu sam se osobno brinuo i imao njezinu punomoć za račun, ali nisam imao ugovor o uzdržavanju tetke. Prodali smo tetkine i bratićeve nekretnine i na mome je računu novac. Tetka je sad umrla i moramo provesti ostavinsku raspravu. Zanima me ima li sestrična pravo na dio novca iza tetkine smrti?

ODGOVOR

Ako s tetom niste sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju i ako teta nije sastavila oporuku u kojoj je odredila vas kao njenog nasljednika, njena se imovina u skladu s odredbama Zakona o nasljeđivanju raspoređuje svim nasljednicima. Ostali nasljednici mogu dati izjavu o odricanju od nasljedstva. Punomoć za tetin račun prestala je tetinom smrću i ne utječe na pravo nasljeđivanja.

Prethodni članakKazna za neodgovorne poljoprivrednike- pomor pčela
Sljedeći članakMogu li kao umirovljenik biti nositelj OPG-a?
Daniela Sukalić, dip. iur.
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.