U zakupu imam 6200 m2 livade i želim se javiti na natječaj za mjere ruralnog razvoja jer se želim baviti lovnim i robinzonskim turizmom. Ekonomsku vrijednost želim podignuti sadnjom gljiva, pa molim nešto više o nabavi sadnog materijala, uvjetima uzgoja i sl.

ODGOVOR

Uzgoj gljiva može se odvijati u zatvorenom prostoru ili pak na otvorenom (primjerice uzgoj gljive shiitake na trupcima). Izračun ekonomske veličine bazira se, u tom slučaju,  na površini pod trupcima. Kao dodatni dokaz prilažu se geotagirane fotografije na kojima je vidljivo da je upravo na vašoj lokaciji prisutan uzgoj gljiva. Osim toga, obvezno morate priložiti račun vezan uz kupnju micelija. Tek zadovoljenjem tih uvjeta pristupa se izradi ekonomske veličine, odnosno potpisane potvrde koja vam je potrebna prilikom kandidiranja na mjere iz europskih fondova.

Što se tiče samih tehnoloških uputa vezanih uz uzgoj gljiva, morate specificirati za uzgoj kojih gljiva ste zainteresirani te bi li to bio uzgoj u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Detaljne odgovore s obzirom na tip proizvodnje koji vas zanima možete dobiti od savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva).