Imamo OPG i bavimo se kozarstvom. Željeli bismo kupiti traktor i neke priključne strojeve. Željela bih znati možemo li se prijaviti i na koju mjeru u Programu ruralnog razvoja za bespovratna sretstva i koja je to mjera?

ODGOVOR

Na koju mjeru se možete javiti ovisi prvenstveno o vašoj ekonomskoj veličini koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, tj. bivša Savjetodavna služba. Ako je vaša ekonomska veličina od 2.000 do 8.000 eura, tada je za vas mjera pod nazivom TO 6.3.1., namijenjena malim poljoprivrednicima. Putem ove mjere moguća je kupovina novog, ali i rabljenog traktora. Sufinanciranje je 100 %, tj. kroz Mjeru možete ostvariti 15.000 eura koje vam se isplaćuju u dvije rate; 50 % kao predujam te drugih 50 % nakon realizacije investicije. Natječaj je najavljen za raspisivanje u II. kvartalu 2021. godine. Ako je ekonomska veličina vašeg gospodarstva veća od 8.000 eura tada je za vas Mjera 4.1., no ova mjera se raspisuje sektorski i jedini Natječaj koji je najavljen, a mogao bi vam biti zanimljiv, najavljen je za III. kvartal za ulaganje u mljekarstvo. Osim nacionalnih natječaja koji se objavljuju na stranici Ruralnog razvoja, informirajte se i u lokalnom LAG-u vezano uz njihove natječaje.

Prethodni članakNadopuna djelatnosti prodaje sjemena i sredstava za zaštitu bilja
Sljedeći članakKad posjeći bambus?
Maja Čičko, mag.ing.agr.
Maja Čičko završila je preddiplomski studij naftnog rudarstva koji je nadogradila diplomskim studijem Ekološke poljoprivrede i agroturizma. Radila je u Ministarstvu poljoprivrede, a u LAG-u je zaposlena kao voditeljica od 2016. godine i u tom razdoblju dodatno se obrazovala u segmentu pripreme i provedbe EU projekata te javne nabave, a osposobljena je i kao računalni operater. Radi na pripremi i provedbi EU projekata gdje je voditeljica na projektu Job College SAVA, kao i na Projektu Mjere 19 financirane iz Programa ruralnog razvoja. Osmišljava, piše i prijavljuje projekte od važnosti za ruralni razvoj, ne samo za vlastitu organizaciju, već i za organizacije s područja LAG-a kojima je potrebna tehnička i savjetodavna pomoć prilikom realizacije projekata. Unutar projekata edukacija financiranih iz nacionalnih sredstava, provodila je brojne radionice i predavanja koja su mahom bila orijentirana na razvoj ruralnog područja putem poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma kao i revitalizaciju ruralnog prostora na način da se aktiviraju mlade osobe koje bi naslijedile staračke OPG-ove (pomlađivanje OPG-a). U LAG-u je izradila lokalne razvojne strategije na temelju koje LAG provodi vlastite natječaje pri čemu je provodila brojna detaljna istraživanja i participativne sastanke. Unutar provedbe Mjere 19 radila je kao evaluator Projekata. Prije zaposlenja u LAG-u nekolicinu godina samostalno je pisala i vodila blog, a radila je i kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji.