Kako Gospodarski list dobiva podatke o cijenama žive teladi? U vašoj stalnoj rubrici o stanju na tržištu stoke, navodi prosjek od oko 50 kuna. Međutim, teško je dobiti i 30 kuna, prosjek je 28 kuna?

ODGOVOR

Objavljene cijene teladi prikupljaju se na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima RH. Dojavljuju ih nadležni veterinari ili suradnici koji se nalaze na tom mjestu trgovanja. Nadalje, prosječna cijena teladi od 80 do 160 kg je oko 25 do 26 kn/kg. U rasponu su od 23 do 30 kn/kg, ovisno o tome radi li se o ženskom ili muškom simentalskom teletu i na kojem se području trguje. Što se tiče viših cijena po kilogramu (50 kn) tu se radi o teladi manje kilaže. Odnosno od jednog do tri tjedna starosti i trgovanje takvom teladi najčešće se odvija po komadu i to po cijenama od 2200 do 3500 kn ovisno o kvaliteti, pasmini i mjestu trgovanja.

Moguće je da su čitatelji krivo tumačili brojke, a postoji mogućnost da dobijemo i nove izvjestitelje u cilju što boljeg izvještavanja ili potvrde navedenih informacija, pa se čitatelji koji imaju drugačije podatke i dodatna pitanja mogu javiti na kresimir.jakus@mps.hr .