Biskvit:

✦2 žlice krušnih mrvica

✦1 žlica oštrog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

✦200 g prženih mljevenih lješnjaka

✦9 bjelanjaka

✦180 g šećera

Priprema: Pomiješati krušne mrvice, brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake. Mješavinu suhih sa­stojaka podijeliti u 3 posudice. Od 3 bjelanjaka izra­diti čvrst snijeg uz postupno dodavanje 60 g šećera. Špatulom lagano umiješati trećinu suhih sastojaka i rasporediti smjesu u kalup obložen papirom za pe­čenje promjera 24 cm. Peći na 170 °C, 15 – 20 minu­ta. Ponoviti postupak još dva puta.

Krema:

✦12 žumanjaka

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦200 g čokolade za kuhanje

✦250 g maslaca

Priprema: Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom miksati u pjenastu smjesu. Kuhati na pari 10 – 15 minuta uz neprestano miješanje pjenjačom. Kad se počne zgušnjavati dodati čokoladu izlomljenu na kockice, dobro promiješati da se otopi i kuhati još oko 5 minuta. U mlako umiksati maslac sobne temperature. Na prvi biskvit namazati pola kreme, poklopiti drugim biskvitom i ostatkom kreme, pa staviti treći biskvit.

Dekoracija:

✦1 šlag krema od čokolade

✦oko 150 ml mlijeka

✦prženi listići badema (ili sjeckani lješnjaci)

Priprema: Šlag kremu pripremiti prema uputi na pakiranju s mlijekom, pa ukrasiti tortu. Po želji staviti još i čokoladnu glazuru. Tortu dobro ohladiti u hladnjaku.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakGrgićeva ostavština bit će inspiracija hrvatskim vinarima
Sljedeći članakNutella zvijezda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.