Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, posjetila Osječko-baranjsku županiju, gdje je uručila deset novih ugovora o dodjeli potpore iz Mjere 4 i Mjere 6 Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore većoj od 41 milijun kuna. Tijekom posjeta ministrica Vučković je održala radne sastanke sa županom Ivanom Anušićem i ravnateljicom HAPIH-a Darjom Sokolić te obišla tvrtku Ravlić d.o.o. i lokalna poljoprivredna gospodarstva. 

Ministrica Vučković je prilikom svog posjeta dodijelila 10 novih ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa ruralnog razvoja na području Osječko-baranjske županije, u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 41,24 milijuna kuna, pri čemu ukupna vrijednost projekata iznosi 77,5 milijuna kuna investicija. Radi se o jednom ugovoru za rekonstrukciju objekta za tov junadi s popratnim putevima i kupnju mehanizacije i opreme, tri ugovora u sklopu operacija koje potiču korištenje obnovljivih izvora energije, dva ugovora za potpore poslovima prerade mesa, dva ugovora kojima se sufinancira kupnja mehanizacije u cilju pokretanja nepoljoprivredne djelatnosti te dva ugovora koji se odnose na razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.  

-Prilikom uručivanja vrijednih ugovora dodatno mi je zadovoljstvo najaviti povećanje sredstava za preradu, ulaganja u poljoprivredno-prerađivačku industriju smatram strateškim smjerom za još veći rast hrvatske poljoprivrede. Naime, u sklopu operacije 4.2.1. našim je poljoprivrednicima sada na raspolaganju dodatnih 162 milijuna kuna. Time su ukupna raspoloživa sredstva za preradu veća za 50 posto od predviđenog i iznose 462 milijuna kunarekla je ministrica Vučković te dodala:

 –U Osječko-baranjskoj županiji iz europskih poljoprivrednih fondova ugovoreno je više od 6,2 milijarde kuna, od čega je isplaćeno 5,7 milijardi kuna, a današnjim ugovorima ponovno dokazujemo da znamo efikasno iskoristiti sredstva europskih poljoprivrednih fondova i da shvaćamo vrijednost nepoljoprivrednih djelatnosti.  

Mesnoj industriji Ravlić d.o.o. dodijeljena je potpora u iznosu od gotovo 27 milijuna kuna kroz operaciju 4.2.1. Dogradnja i opremanje pogona prerade mesa.  

Ovaj dan za Mesnu industriju Ravlić predstavlja veliku prekretnicu u poslovanju. Bez jake poljoprivrede nema ni jake države i upravo zbog toga smo izrazito sretni i ponosni što je ovaj projekt prepoznat kao značajan korak, ne samo za Mesnu industriju Ravlić, već i za čitavu poljoprivredu Republike Hrvatske, a osobito razvitak ruralnog prostora Slavonije. Potpisivanje ovog ugovora početak je realizacije velikog projekta koji će značajno doprinijeti gospodarskom razvoju kroz unaprjeđenje proizvodnje, poslovanja i otvaranja minimalno 50 novih radnih mjesta. Ukupna površina novog pogona bit će 3.000  m2, a opremljenost pogona omogućit će nam tri puta veće proizvodne kapacitete. Prateći aktualne trendove na tržištu, novi pogon prerade bit će realiziran kroz najmodernije procese i tehnologije proizvodnje svježeg mesa i mesnih prerađevina. Veliko hvala svima na podršci te ministrici Vučković na izvrsnoj suradnji, pristupačnosti i otvorenoj komunikaciji koja obilježava našu suradnjuizjavio je ovom prilikom Mario Ravlić, predsjednik Uprave Mesne industrije Ravlić d.o.o.  

Kroz operaciju 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, također izPrograma ruralnog razvoja, dodijeljeno je 1,34 milijuna kuna Obrtu za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu Đanić.   

Zahvaljujem se na potporama i prolazu na Natječaju našeg projekta opremanja proizvodnje i direktne prodaje rakije na tržištu. Obrt za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu Đanić jedan je od najvećih proizvođača likera u RH; iako se koronakriza odrazila na naše poslovanje, ovim sredstvima i projektom ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna uvjereni smo da ćemo otvoriti nova radna mjesta i da ćemo se vratiti na staro. Ovdje govorim i o 50 kooperanata od kojih otkupljujemo voće – i oni će, kao i mi, zasigurno biti vraćeni na nivo poslovanja prije krize već od ovoga ljetarekao je vlasnik spomenutog obrta, Goran Đanić.  

Dodatno, ministrica Vučković je u nazočnosti državnog tajnika Tugomira Majdaka održala radni sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem na temu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, sustava navodnjavanja na području Županije, stanju u mljekarskom sektoru s naglaskom na malim mljekarima te Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Također, ministrica se sastala s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić i djelatnicima Agencije u cilju jačanja koordiniranih aktivnosti u području vinarstva, sljedivosti hrane i Banke biljnih gena.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje