Mnoge se nejasnoće i nesporazumi mogu izbjeći istinitim, objektivnim i pravovremenim informiranjem o aktualnoj poljoprivrednoj politici u Hrvatskoj, potvrđeno je na ”Edukaciji agrarnih novinara”, radionici koju je na imanju vinarije Enjingi u Hrnjevcu nedaleko Požege, održalo za tridesetak novinara uz pomoć Društva agrarnih novinara Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi 15. i 16. siječnja.

Na radionici za novinare, koje će postati stalan način međusobnog komuniciranja Ministarstva poljoprivrede i novinara, istaknut je niz primjera koji su upućivali na zaključak da su izmjene, koje je Ministarstvo poljoprivrede unosilo tijekom 2017. godine u provedbu Programa ruralnog razvoja, bitno pojednostavile proceduru obrade prijava. 
To je omogućilo da se u 43 natječaja do 31. prosinca u vrijednosti 1,26 milijarde eura, odobri 705, a isplati 435 milijuna eura. Tako je Hrvatska dospjela na 13. mjesto po iskorištenosti dostupnih sredstava, ali prema procjeni predstavnika Ministarstva poljoprivrede pravi efekti novog načina rada će se moći vidjeti tek polovicom 2018. godine i početkom 2019. godine.. Značajno je brži sustav dodjele potpora od prethodnog iako još uvijek nije dovoljno brz da bi zadovoljio očekivanja korisnika. 
Istodobno je to bila i prilika za razgovore s poljoprivrednicima koji su primjeri dobre prakse; stoljetna tradiciju vinogradarstva obitelji Enjingi u vinskom podrumu u Hrnjevcu te obilazak tvrtke Galić d.o.o. iz Lukača koji su uložili i razvili proizvodnju vina uz potporu europskih fondova.

Među ostalim, agrarni novinari Hrvatske predstavili su svoju web stranicu i razgovarali o programu ”low budget press tour” u Hrvatskoj koji će se održati od 6. do 10. lipnja 2018. godine.

                                                                                                                   Tugomir Pemper

 

 

 

 src=

 

 

 src=

 

 src=
Prethodni članakJe li moguće razlikovati mušku i žensku biljku kod božikovine?
Sljedeći članak30 novih natječaja u 2018. godini, ukupno 3,75 milijardi kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.