Predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak, obišao je poljoprivredne površine i ostale kapacitete u Yorku i okolici (Engleska) u sklopu priprema za 63. svjetsko prvenstvo u oranju koje će se 2016. godine održati u zemlji koja ima dugu tradiciju u poljoprivredi i natjecateljskom oranju. Tom prilikom potpisao je i ugovor kojim je i službeno domaćinstvo potvrđeno. Ugovor je potpisan na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Rogera Hobsona, gdje će se i održati svjetsko natjecanje. Hobson obrađuje ukupno oko 800 ha poljoprivrednih površina od kojih je 400 ha proizvodnja mrkve (najveći je proizvođač mrkve u Engleskoj), a preostalih 400 ha proizvodnja žitarica.  Prilikom obilaska ostalih farmi na tom području, uočen je trend diverzifikacije aktivnosti na selu. Kao primjer ističemo poljoprivrednika i višestrukog nacionalnog prvaka u oranju te osvajača medalja na svjetskim natjecanjima Davida Chapella koji, osim proizvodnje 100-tinjak ha žitarica i krumpira, uspješno s obitelji vodi ruralni turizam u okviru kojega ostvaruju dnevnu posjetu od oko stotinjak turista iz urbanih dijelova Yorkshirea. Većina poljoprivrednika, uključujući i Chapella, već dvadesetak godina provodi i agrookolišne mjere na svojim OPG-ima.

Pobjednici 13. Državnog natjecanja Republike Hrvatske u oranju koje će se održati 5. rujna u Općini Suhopolje sudjelovat će na Svjetskom natjecanju u Engleskoj 2016. godine.

www.vpz.hr

 

 width= 

Tugomir Majdak (4.slijeva) s kolegama i domaćinom iz Engleske

Prethodni članakUzgoj majčine dušice
Sljedeći članakJe li kopar ljekovit?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.