Ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić sastao se danas, 2. ožujka 2016. godine u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima proizvođačkih organizacija i udrugama proizvođača mlijeka kako bi zajedno identificirali probleme sektora proizvodnje mlijeka i došli do zajedničkih prijedloga rješenja.

 

Domaće mljekare, kao i mljekare cijele EU opterećuju posljedice ukidanja proizvodnih kvota mlijeka, gubitak kineskog tržišta i obustava trgovinskih odnosa s Ruskom Federacijom. Posljedica tih poremećaja na globalnom tržištu je hiperprodukcija mlijeka na unutarnjem tržištu koja za posljedicu ima drastično smanjenje otkupnih cijena sirovog mlijeka koja domaćim mljekarima nije dovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje.

 

Ministar Romić saslušao je izazove pred kojima se našao mljekarski sektor, upoznao proizvođače mlijeka sa smjernicama agrarne politike Vlade, a zajedno su dogovoreni i slijedeći koraci u sustavnom rješavanju problema.

 

Proizvođači su upoznati s dinamikom donošenja Državnog proračuna o kojoj, između ostalog, ovisi i trenutak isplate drugog dijela poticaja za proizvodnu 2015. godinu.

 

Svi prisutni složili su se s potrebom uređivanja domaćeg tržišta mlijeka uvođenjem kodeksa ponašanja koji bi definirao prava i dužnosti proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i trgovačkih lanaca kako bi se spriječile nepoštene trgovačke prakse koje za posljedicu imaju neodrživost proizvodnje mlijeka za primarne proizvođače. Ministarstvo se obvezalo da će s Ministarstvom gospodarstva poraditi na prijedlogu modela koji bi mogli regulirati ovaj segment trgovine.

 

Europska unija prepoznala je proizvođačke organizacije kao najpovoljniji način udruživanja poljoprivrednih proizvođača koji udruženi imaju veću pregovaračku moć i konkurentniji su u borbi na zajedničkom tržištu. Ministar Romić naglasio je kako će se tražiti zakonodavni okvir koji bi proizvođačkim organizacijama dao potrebna prava kako bi im se osigurali jednaki uvjeti kakve imaju proizvođačke organizacije u Europskoj uniji.

 

Proizvođači mlijeka ukazali su i na probleme nedostatka poljoprivrednog zemljišta i izrazili nezadovoljstvo dodjelom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države stočarima bez javnog poziva. Ministar Romić potvrdio je da će se pri izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu voditi računa o pravednijim kriterijima bodovanja kako bi zemljište bilo dodijeljeno onima kojima je najpotrebnije.

Na sastanku je dogovoreno da će stručne službe Ministarstva sve poduzete korake komunicirati prema proizvođačima kako bi i oni u svakom trenutku mogli dati svoje sugestije.

 

Ministar Romić sastat će se i s predstavnicima prerađivača mlijeka, ali i s predstavnicima sektora trgovine prije nego što sve tri strane okupi na zajedničkom sastanku s ciljem sustavnog rješavanja domaćeg tržišta mlijeka.

Prethodni članakSmiju li se ruže orezivati zimi?
Sljedeći članakPodnošenje zahtjeva za Izravnu potporu 2016.- počinje u ponedjeljak 7. ožujka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.