Ministar Tomislav Tolušić boravit će u Bruxellesu 6. studenog 2017. godine na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije.

 

Sastanak će biti otvoren predstavljanjem nedavno objavljenog Izvješća Komisije o održivoj upotrebi pesticida. Izvješćem se zaključuje da nacionalni akcijski planovi koje su države članice trebale izraditi temeljem Direktive o održivoj upotrebi pesticida predstavljaju značajan iskorak, ali da se konačna ocjena može donijeti tek nakon što bude završen proces njihove revizije, koji je u tijeku. Potom će uslijediti razmjena mišljenja o tome koje mjere su najvažnije za postizanje ciljeva Direktive. Ministar Tomislav Tolušić će u raspravi ukazati na nužnost edukacije poljoprivrednika o održivoj upotrebi pesticida, ali i kontrole u njihovoj primjeni, kao i na potrebu da se iz sredstava EU financiraju istraživanja o učincima sredstava za zaštitu bilja te da se osigura odgovarajuća potpora za poljoprivrednike koji bi prihvatili strože standarde u primjeni sredstava za zaštitu bilja.

 

Razmjena mišljenja bit će provedena  i oko održivog upravljanja tlom. Cilj rasprave će biti odgovoriti na pitanje kako održati postojeću razinu poljoprivredne proizvodnje, a da se pritom osigura održivo upravljanje tlom. U raspravi će se također pokušati definirati političke mjere i strategije kojima će se zaštititi poljoprivredno tlo. Ministar Tolušić će u svom izlaganju informirati o mjerama koje Hrvatska provodi s ciljem zaštite tla, a na temelju nacionalnog zakonodavstva te će najaviti i skorašnje unaprjeđenje zakonodavnog okvira bitnog za ovu problematiku.

 

Komisija će na sastanku izvijestiti i o aktualnom stanju u međunarodnoj trgovini i trenutnom statusu pregovora za sklapanje međunarodnih trgovinskih sporazuma. Iz radnog dokumenta Komisije razvidno je da Europska unija bilježi ohrabrujuće rezultate izvoza u posljednje dvije godine.

 

Za razliku od EU u cjelini, Hrvatska i dalje bilježi deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stoga je hrvatski poljoprivredni sektor osjetljiv na daljnju liberalizaciju poljoprivredne trgovine na što će upozoriti ministar Tomislav Tolušić i  opetovano naglasiti kako je nužno izraditi sveobuhvatnu studiju kumulativnih učinaka daljnje liberalizacije trgovine.    

 

U okviru posljednje točke dnevnog reda Slovačka i Češka će zajednički predstaviti rezultate nedavno održanog sastanka na vrhu na temu dvojne kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu. Sastanak je bio održan kao platforma na kojoj su svoje stavove razmijenili predstavnici EU institucija, država članica, proizvođača i trgovaca. Zaključak rasprave je bio da svi potrošači u EU trebaju biti jednako tretirani, te da uz sigurnost proizvoda, treba osigurati i jednaku kvalitetu bez obzira u kojoj državi članici se određeni proizvod stavlja na tržište. Hrvatska se od početaka razmatranja problematike dvojne kvalitete pridružila skupini država članica koje zagovaraju jednaku kvalitetu za sve. Ministar Tomislav Tolušić će ponoviti stav da je predstojeći korak analiza i procjena postojećeg zakonodavnog okvira EU koji se odnosi na kvalitetu određenih kategorija prehrambenih proizvoda. 

 

Na marginama Vijeća održat će se sastanak na visokoj razini koji organizira COPA COGECA, koji je tematski vezan uz govedarski sektor.

Prethodni članakOPG za uzgoj purana
Sljedeći članakStečajni postupak i potraživanja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.