Kad se i kako provodi ljetna rezidba voćaka?

Ljetna rezidba voćaka preporučljiva je mjera za gotovo sve voćne vrste. Za breskvu koja razvija mnogo bujnih mladica ova je mjera obavezna. Ova se rezidba obično za jezgričavo voće (krušku i jabuku) obavlja krajem lipnja. Kod breskve se ona obavlja oko mjesec dana kasnije, a može se obavljati i nekoliko puta tijekom ljeta. Zelenom rezidbom dopunjuje se zimska rezidba i nastoji se uravnotežiti rodnost i bujnost voćke.

Njome se odstranjuju suvišne mladice iz sredine krošnje kako bi ona bila što bolje osvijetljena. Ljetnom se rezidbom također uklanjaju i vodopije. Ostavljaju se jedino vodopije izrasle na mjestima na kojima želimo uzgojiti novu granu. Rezidbom u ljetu treba odstraniti i jače grančice pri vrhu grana, prevelike grančice na nepoželjnim mjestima. One će konkurirati granama odabranim za uzgojni oblik krošnje.

Dopunska ljetna rezidba može se izvesti i u rujnu ako primijetimo da su pri vrhu kosturnih grana izrasle jače mladice.

Prethodni članakZašto fermentira smokva prije dozrijevanja?
Sljedeći članakKako uništiti šilj i trstiku?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.