Novi Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu objavljen je u Narodnim novinama broj 84/2019. te se primjenjuje počevši od 14. rujna 2019. godine.
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu, kojim se propisuju zahtjevi kvalitete kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez te zaslađeni kesten pire, a odnose se na:
– nazive, definicije i opće zahtjeve
– sastav i senzorska svojstva
– vrstu i količinu sirovina te drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi i
– dodatne zahtjeve označavanja.
Osnovni pojmovi
»Džem« je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu. Džem od citrusa može se proizvoditi od cijelih plodova, narezanih na komadiće i/ili rezance.
»Ekstra džem« je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži nekoncentriranu voćnu pulpu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu. Ekstra džem od šipka te ekstra džem od malina, kupina, crnog i crvenog ribiza te borovnica bez sjemenki može biti proizveden u cijelosti ili djelomično od nekoncentrirane voćne kaše. Ekstra džem od citrusa može se proizvoditi od cijelih plodova, narezanih na komadiće i/ili rezance.
»Žele« je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer. Količina voćnog soka i/ili vodenih ekstrakata, upotrijebljena za proizvodnju 1000 g konačnog proizvoda ne smije biti manja od količine propisane za proizvodnju džema.
»Marmelada« je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije proizveden od jedne ili više vrsta proizvoda citrusnog voća: voćne pulpe, voćne kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore, te šećera i vode.
»Zaslađeni kesten pire« je proizvod odgovarajuće konzistencije koji sadrži najmanje 380 g kesten pirea (biljne vrste Castanea sativa) na 1000 g konačnog proizvoda, šećer i vodu.
»Pekmez« je proizvod odgovarajuće ugušćene konzistencije proizveden ukuhavanjem voćne pulpe i/ili voćne kaše jedne ili više vrsta voća, sa ili bez dodatka šećera.
Zahtjevi kvalitete proizvoda
Proizvodi (džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez te zaslađeni kesten pire) moraju ispunjavati zahtjeve propisane u Prilogu I. ovoga Pravilnika. Proizvodi moraju sadržavati najmanje 60% topljive suhe tvari, određene refraktometrom, izuzev proizvoda kod kojih je šećer djelomično ili u cijelosti zamijenjen sladilima. Također, proizvodi koji imaju smanjen sadržaj šećera mogu se staviti na tržište, pod uvjetom da sadrže najmanje 55% topljive suhe tvari. Ujedno, kad se kod proizvodnje navedenih proizvoda (džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez te zaslađeni kesten pire) miješa više vrsta voća, minimalni udio pojedine vrste voća, propisan u Prilogu I. ovoga Pravilnika, mora se smanjiti proporcionalno količini pojedine vrste voća.
Zahtjevi označavanja proizvoda
Što se tiče označavanja proizvoda iz članka 1. stavka 1. ovoga Pravilnika na njih se primjenjuju odredbe Uredbe (EU) br. 1169/2011 te odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na označavanje, time da se nazivi proizvoda navedeni u Prilogu I. ovoga Pravilnika mogu:
a) koristiti za označavanje samo proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve propisane za te proizvode te se pod tim nazivom stavljaju na tržište.
b) upotrebljavati prema uobičajenoj praksi za dodatno označavanje drugih proizvoda koji se ne mogu zamijeniti s proizvodima iz Priloga I. ovoga Pravilnika.
Nazivi proizvoda moraju se dopuniti nazivima upotrijebljenih vrsta voća, po padajućem redoslijedu s obzirom na masu upotrijebljenih sirovina, time da se za proizvode proizvedene od tri ili više vrsta voća, nabrajanje vrsta voća može zamijeniti izrazom »miješano voće« ili sličnim izrazom, ili brojem upotrijebljenih vrsta voća.
Također pri označavanju proizvoda mora biti naveden udio voća riječima »proizvedeno od … g voća na 100 g« konačnog proizvoda, te ako se u proizvodnji koristi vodeni ekstrakt voća, udio voća se izračunava uz oduzimanje mase vode, korištene za pripremu vodenog ekstrakta.
Nastavno na navedeno, pri označavanju proizvoda mora biti navedena ukupna količina šećera riječima »ukupni šećeri … g na 100 g« pri čemu navedeni broj predstavlja vrijednost određenu refraktometrom pri 20 °C za gotov proizvod, uz dozvoljeno odstupanje ± 3 refraktometrijska stupnja.
Međutim, podaci o udjelu voća, te ukupno količini šećera pri označavanju proizvoda iz ovoga Pravilnika moraju se nalaziti u istom vidnom polju s nazivom hrane i biti jasno vidljivi.