Ustanova za cjeloživotno učenje Adria iz Pule u suradnji sa sestrinskom tvrtkom za savjetovanje u zaštiti okoliša Eko – Adria d.o.o., 19. i 20.lipnja 2017, održala je seminar „Izrada cjenika za usluge odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada“ u Hotelu Villa Letan u naselju Peroj nadomak Pule. Seminarom je u detalje obrađena trenutno goruća tema u gospodarenju otpadom – nedavno usvojena Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Naglasak je bio upravo na tematici izrade motivirajućega cjenika za usluge odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, s obzirom na to da upravo ovaj korak mnogim komunalnim tvrtkama predstavlja značajan izazov. Uredba stupa na snagu 1. studenoga 2017. godine, a davatelji javne usluge dužni su uspostaviti i koristiti digitalni sustav Evidencije u roku od šest mjeseci do godine dana od dana stupanja na snagu Uredbe na temelju kojega će morati izraditi i nove cjenike.
Ulogu predavača preuzeo je stručni tim tvrtke Eko – Adria d.o.o., direktorica Koviljka Aškić diplomirani inženjer kemijske tehnologije i sveučilišni specijalist ekoinženjerstva, Aleksandar Lazić magistar ekologije i zaštite prirode te Leana Šibić magistra struke znanosti o okolišu.
Uz njih, na seminaru svoj je digitalni sustav evidencije pražnjenja posuda za otpad baziran na RFID tehnologiji predstavila i tvrtka MikroGoran d.o.o. iz Lokvi, a geoinformatička tvrtka Omnisdata d.o.o. iz Zagreba predstavila je svoj start-up projekt GIS Cloud koji omogućuje jednostavnije mapiranje i rad s gotovo svim oblicima prostornih podataka. Sonja Polonijo diplomirana je ekonomistica zaposlena kao savjetnica za razvoj u tvrtki EKO – MURVICA d.o.o. iz Crikvenice te je održala predavanje o izradi odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog te biorazgradivog komunalnog otpada.
Seminaru su prisustvovali brojni predstavnici komunalnih tvrtki kao i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Hrvatske koji su zajedno s predavačima poveli zanimljivu i živu raspravu o brojnim tekućim problemima koji se pojavljuju u održivom gospodarenju otpadom, a sve je zapečaćeno bogatim ručkom u restoranu Hotela Villa Letan čije je ljubazno osoblje uvelike olakšalo cijelokupno trajanje seminara.