Biskvit:

✦6 jaja

✦prstohvat soli

✦8 žlica šećera

✦3 žlice Nescaféa + 30 ml vode

✦25 ml ulja

✦6 žlica oštrog brašna

✦2 žlice kakaa

Priprema: Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg s prsto­hvatom soli uz postupno dodavanje šećera. Sma­njiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak, Nescafé otopljen u toploj vodi, ulje i na kraju brašno pomiješano s kakaom. Rasporedi­ti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 40 x 30 cm. Peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Sirup:

✦200 ml vode

✦2 žlice meda

Priprema: Ohlađen biskvit preliti prokuhanom vo­dom s medom i prerezati vodoravno na pola.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦120 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦100 ml kuhanog Nescaféa

✦250 g margarina

Priprema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izra­diti pjenjačom i stalno miješajući s Nescaféom kuha­ti na pari oko 10 minuta. Malo ohladiti pa u mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature. Kremu premazati po jednom biskvitu i poklopiti drugim.

Glazura:

✦150 g bijele čokolade

✦1 žlica ulja

✦1 žličica Nescaféa

Priprema: Bijelu čokoladu izlomljenu na kockice otopiti s uljem na najmanjoj vatri. Dodati žličicu Nes­caféa i promiješati. Preliti po kolaču i dobro ohladiti.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakSijeno u hranidbi životinja
Sljedeći članakJaje na oko
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.