Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦6 žlica šećera

✦3 žlice ulja

✦5 žlica glatkog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje šećera. Dodati ulje pa silikon­skom špatulom umiješati brašno pomiješano s praš­kom za pecivo. Kalup dimenzije 30 x 22 cm blago nauljiti i posuti brašnom pa rasporediti smijesu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 15 – 20 mi­nuta. Mlako preliti s nekoliko žlica mlijeka.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦150 g šećera

✦2 žličice arome vanilije

✦60 g škrobnog brašna (gustina)

✦600 ml mlijeka

✦250 g margarina

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Izmiješati žumanjke, šećer, aromu va­nilije i škrobno brašno s malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka u gustu kremu. Pokriti prozirnom fo­lijom da se malo ohladi. U mlako umiksati omekšan margarin. Podijeliti na dva dijela te u jedan dodati otopljenu i malo ohlađenu čokoladu.

I još:

✦200 g petit keksa

✦mlijeko za močiti kekse

✦300 ml vrhnja za šlag

✦kokosovo brašno

Priprema: Na biskvit staviti tamnu kremu, na nju red petit keksa namočenih u mlijeko, pa žutu kre­mu, šlag od čvrsto tučenog vrhnja za šlag, te posi­pati kokosovim brašnom.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOlakšava se osnivanje OPG-a
Sljedeći članakEpski kolač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.