Kako uzgajati koprivu, kako doći do sjemena i za što se sve može koristiti u ljudskoj prehrani?
ODGOVOR
Koprivu poznajemo kao samoniklu korovnu biljku koja raste posvuda. Još od davnina se koristi i kao hrana te kao lijek. Naši stari često spominju koprivu kao biljku koju se može pripremiti na mnogo različitih načina, ipak se najčešće koristi kao zamjena za špinat. Poznate su juhe, štrudle, pite od koprive, najčešće se dodaje u tjestenine, njoke ili rižoto. Od koprive se pravi izvrstan sirup sličnim načinom kao i sok od bazge, a koristi se i čaj od koprive. Za upotrebu u kulinarstvu koriste se samo zeleni dijelovi, odnosno vršni, mladi dio koprive, otprilike gornja četiri lista. Sjeme koprive možete sakupiti i sami ili je možete na manjim površinama razmnožiti reznicama korijena. Kopriva kao višegodišnja zeljasta biljka raste gotovo posvuda i tolerira različite tipova tla i staništa.