1.travnja 2023. u Samoboru je održana 35. Samoborska salamijada u organizaciji Udruge Zlatna šajba, u sklopu koje su dodijeljena priznanja najboljim domaćim i stranim proizvođačima ovih suhomesnatih proizvoda.
Prva Samoborska salamijada održana još 1989. godine. Od tada se razvila u pravu gastronomsku atrakciju i hvalevrijednu manifestaciju natjecateljskog karaktera, pri čemu je ovogodišnju Veliku zlatnu šajbu ministrica poljoprivrede uručila Ivanu Ivošu iz Zagreba.
Održavanje Samoborske salamijade prilika je za podsjetiti na naše autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode, od kojih su čak 42 zaštićena na razini Europske unije, čime smo prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini na visokom sedmom mjestu među državama članicama. Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla 21. studenoga 2022. dobila je i Samoborska češnjovka (ili češnofka), koja se proizvodi se unutar administrativnih granica Grada Samobora i okolnih 77 naselja.
Na području Zagrebačke županije proizvodi se i „Rudarska greblica“, a u pojedinim dijelovima županije mogu se proizvoditi „Zagorski mlinci“, „Zagorski puran“ i „Zagorski štrukli“ / „Zagorski štruklji“ koji su registrirani na razini kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla te „Zagorski bagremov med“ koji je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti. U postupku registracije na europskoj razini nalazi se i „Meso turopoljske svinje“ i „Meso crne slavonske svinje“ koji imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu kao zaštićena oznaka izvornosti, kao i „Vrbovečka pera“ koja ima prijelaznu nacionalnu zaštitu kao zajamčeno tradicionalni specijalitet.
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 122,8 milijuna eura u Zagrebačkoj županiji, od čega 2,5 milijuna eura Samoboru, za niz projekata koji doprinose razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica.