Uzgajao bih kiviku kao penjačicu, no nemam ranija iskustva s tom vrstom. Možete li mi preporučiti kad i kako orezivati kiviku?

ODGOVOR

Zimska rezidba provodi se u fazi mirovanja (siječanj ili veljača), a najpovoljnije vrijeme rezidbe je 20-30 dana prije početka vegetacije. Rezidba je slična kao i kod vinove loze (duga rezidba s lucnjem sa 6-12 pupova) te prigojni reznik na dva pupa. Svi slabi, polomljeni, bolesni i oštećeni izbojci i grane moraju se obavezno odrezati. U slučaju kada nemamo dovoljan broj rodnih izbojaka, može se ostaviti i poneka prošlogodišnja izrođena grana čiji se bočni jednogodišnji izbojci prikrate (to su oni na kojima su bili plodovi), na 30-ak cm dužine od mjesta izbijanja.

Ljetnom rezidbom prozračujemo krošnju, a cilj je odstranjivanje 70-80 % od ukupne mase koja se reže tijekom jedne godine. U vegetaciji se provode tri zelene rezidbe (travanj, svibanj, nakon cvatnje, a prije intenzivnog rasta ploda). Razlikuje se rezidba muških biljaka od ženskih – muške biljke režemo samo nakon cvatnje kad se orezuju sve mladice na kojima su se nalazili cvjetovi. Ako zakasnite s rezidbom potencirate suzenje.

Prethodni članakSorte krumpira
Sljedeći članakBolesne voćke i neželjene promjene na kori
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.