S obzirom da imam inkubator bez automatike, a htio bih u njemu inkubirati pačja jaja, zanima me koji postupak primijeniti kod inkubiranja jaja? Inkubator je ručne izrade, kapacitet je 60 jaja. Koja je temperatura potrebna i koliko dugo traje postupak inkubiranja jaja? Na što sve treba obratiti pozornost i na koji način postići sve potrebne uvjete da se postigne efikasno inkubiranje. Je li neophodno imati predvalionik?
ODGOVOR
Zbog razlike u veličini jaja, obično se za pačja jaja koriste posebni inkubatori ili ladice za smještaj jaja. U inkubatoru koji navodi čitatelj, odvija se cjelokupna inkubacija (on je ujedno i predvalionik i valionik). Pretpostavljam da za zadnja tri dana inkubacije postoje posebne ladice jer tada jaja više nije potrebno svakodnevno okretati više puta tijekom dana. Inkubacija pačjih jaja traje 28 dana. Prvih 25 dana na temperaturi od 37,5 0C i vlazi od 50 do 60 %, a zadnja tri dana na temperaturi od 37,1 0C i vlazi od 80 %.
U slučaju kako navodi čitatelj, jaja je potrebno tijekom inkubacije, počevši od 7. dana, podvrgavati ohlađivanju i prskanju. Taj postupak se obavlja dva do tri puta dnevno do momenta prebacivanja u valionik, a znači sljedeće: zaustavi se rad inkubatora, otvori ga se, jaja se poprskaju mlakom vodom (oko 40oC), ostave tako do pola sata, te se nakon toga inkubator ponovno uključi.