Biskvit:

✦4 bjelanjka

✦4 žlice šećera

✦5 žlica prženih mljevenih lješnjaka

✦1 žlica oštrog brašna

Priprema:

 class=

1. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa postupno dodavati šećer kako bi se otopio. Dodati mljevene lješnjake i brašno, te špatulom lagano promiješati.

 class=

2. Kalup 27 x 20 cm obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 15 minuta.

Krema:

✦4 žumanjka

✦2 pudinga od vanilije

✦700 ml mlijeka

✦200 g šećera u prahu

✦250 g maslaca

✦150 g čokoladnih napolitanki

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

 class=

3. Umutiti 200 ml mlijeka sa žumanjcima i pudingom, pa ukuhati u ostatak mlijeka s pola količine šećera u prahu. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Umutiti maslac sobne temperature i preostali šećer u prahu, te sjediniti miksajući s ohlađenim i izmiksanim pudingom.

 class=

4. Dobivenu kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati mljevene napolitanke.

 class=

5. U drugi dio dodati otopljenu i malo ohlađenu čokoladu.

 class=

6. Biskvit premazati kremom od čokoladnih napolitanki, a zatim nanijeti kremu od čokolade i poravnati.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 g maslaca

✦3 žlice ulja

✦1 žlica vode

Priprema:

 class=

7. Sve sastojke otopiti na pari i preliti po kolaču. Ukrasiti trokutićima od napolitanki.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakO čemu sve ovisi klijavost sjemena povrća?
Sljedeći članakSplit i Zadar pokazali se kao vrlo dobri domaćini Wine ViP Eventa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.