U benkovačkom Kaštelu Benković dodijeljena su priznanja najboljim vinarima 15. po redu sve prestižnije regionalne smotre VINFEST Benkovac 2024. Najviše razloga za zadovoljstvo ovaj put imao je Tomislav Glavić, vlasnik Ker-Vina iz Nadina.

Glavićevo vino Cabernet Sauvignon, (berba 2019) s osvojenih 89 od mogućih 100 bodova šampion je u kategoriji crnih vina na tržištu, a ujedno i ukupni šampion Vinfesta pa mu je, uz šampionski pehar, pripala i šampionska nagrada „Željko Katuša“, koja se po prvi put dodjeljuje na ovoj manifestaciji.

Osjećaj je neopisiv. Nakon prve šampionske titule na Vincro-u 2007. u Polači ovo mi je emotivno najdraža, rekao je Tomislav, neposredno nakon što je iz ruku Josipa Katuše, sina legendarnog Željka Katuše, primio veliki šampionski pehar. Podsjetimo, Željko Katuša je bio inicijator i zajedno s tadašnjim benkovačkim gradonačelnikom Brankom Kutijom organizator prvog Vinfesta. Katuša je ovaj svijet napustio prije pet godina u svojoj 56. godini. Bio je pošten i častan čovjek. Veliki agronomski stručnjak. Domoljub. Od početka u Domovinskom ratu. Ranjen 1991. Sudjelovao u Oluji. Bio je i prvi pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije. Dao nemjerljiv doprinos razvoju vinogradarstva u Ravnim kotarima. Dobitnik priznanja „Stjepan Bulić” za životni doprinos unaprijeđenju vinogradarstva.

Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije

Na ovoj manifestaciji bila je delegacija portugalske vinogradarske regije Alenquer. Sudjelovali su i na konferenciji „Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije“ koja je prethodila Vinfestu. Suradnja između portugalske regije Alenquer i Grada Benkovca, koji se smatra i srcem Ravnih kotara, započela je prije sedam godina. Inicijativa je došla iz portugalskog veleposlanstva u Zagrebu, a za provedbu s hrvatske strane potrudio se prof. dr. sc. Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. S ciljem očuvanja i razmjene autohtonih sorti potpisan je i sporazum između regije Alenquer i Grada Benkovca uz sudjelovanje  zagrebačkog Agronomskog fakulteta s naše i instituta INIAV s portugalske strane.

Tri godine poslije na imanju vinogradara Šime Škaulja u Nadinu zasađeno je 2.820 trsova šest portugalskih sorata i to tri crne i to crne sorte Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao),i bijele Vital, Fernao Pires i Arinto. Na području Alenquera, po prijedlogu prof. Maletića, zasađeni su Plavac, Plavina i Svrdlovina od crnih te Maraština, Pošip i Vugava od bijelih sorti. Prva vina portugalskih sorti su proizvedena 2022. godine, a već 2023. godine OPG Šime Škaulj je na 15. tradicionalnoj vinarskoj i maslinarskoj manifestaciji Degustacije mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu osvojio zlatnu medalju za bijelo vino Fernao Pires.

Portugalci su također zadovoljni s vinima od naših sorti. Na inicijativu profesora Maletića interes su pokazali i hercegovački vinogradari iz BiH, pa je nakon spomenute konferencije potpisan dodatak važećem Sporazumu o suradnji kojim se Općini Alenquer i Gradu Benkovcu priključuje i Grad Ljubuški s partnerima među kojima je i Agromediteranski zavod iz Mostara.

Foto: Nedjeljko Jusup

Prethodni članakPčelinjak ljeti
Sljedeći članakLjetna pljevidba i rezidba jabuke
Nedjeljko Jusup
Nedjeljko Jusup, dugogodišnji je novinar i urednik. Rođen 7. siječnja 1951. godine u Zadru gdje je završio Gimnaziju pedagoškoga smjera "Juraj Baraković", a studij novinarstva na Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo u Ljubljani. S pisanjem počinje još kao srednjoškolac u zadarskom Narodnom listu, tijekom studija u Ljubljani surađuje u Ljubljanskom dnevniku, Pavlihi i u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji. Od 1980. do 1991. urednik je dopisništva u Radničkim novinama, tjedniku Saveza sindikata Hrvatske. Surađuje u Večernjem listu, Oku, Zapadu, Novom listu… U ratnim uvjetima 1994. godine, kao autor projekta i prvi glavni urednik s nekolicinom zadarskih kolega pokrenuo najprije tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine prerastao u dnevni list. Izlazi stalno od 3. studenoga 1994. Jusup se bavi i publicistikom. Napisao više tekstova o razvitku medija u Zadru, uredio knjige i monografije "Politički obračuni", “Libar okorjelog agronoma” "Hrvatski misir", "Dragulji hrvatskog misira", "112. brigada: Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH", Putopisne paralele: "Od Cerodola do Burgundije", “Stanislav Antić: Moje životno djelo”.. Dobitnik je više novinarskih nagrada i priznanja među kojima i godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva - Zlatno pero 1991/1992 godine za svoje ratne reportaže s prve crte bojišnice. Nakon umirovljenja (2017.) nastavlja uređivati specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora kojega je, s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse u poljodjelstvu i ribarstvu, prije 20 godina pokrenuo u Zadarskom listu. Surađuje sa američkim portalom Olive Oil Times i Gospodarskim listom, objavljuje i u specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije, kao i portalu Agroklub koji ga je proglasio Autorom godine 2018. Nedjeljko Jusup je dugogodišnji član Hrvatskoga novinarskog društva i Društva agrarnih novinara Hrvatske od njegova osnivanja, aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara. Jedan je od organizatora Međunarodnog znanstvenog skupa "Kraljski Dalmatin – 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu". Inicirao je i sudjelovao u pokretanju brojnih poljoprivrednih manifestacija među kojima VINCRO u Polači, Vinin u Ninu. Ravnokotarska fišijada u Benkovcu… Jusupov novinarski i urednički moto je: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko.